Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Avukatlık Ücret Sözleşmesi düzenlenmesi zorunlu mudur? Yazılı ücret sözleşmesi yapıldığında Avukatlık Kanunu kapsamında herhangi bir alt ve üst sınırı var mıdır?
0

Avukatlık Ücret Sözleşmesi düzenlenmesi zorunlu mudur? Yazılı ücret sözleşmesi yapıldığında Avukatlık Kanunu kapsamında herhangi bir alt ve üst sınırı var mıdır?

• AvK m. 164/2: “Avukatlık ücretinin kararlaştırılmamış olduğu veya taraflar arasında yazılı ücret sözleşmesinin bulunmadığı yahut ücret sözleşmesinin belirgin olmadığı veya tartışmalı olduğu veya ücret sözleşmesinin ücrete ilişkin hükmünün geçersiz sayıldığı hallerde; değeri para ile ölçülebilen dava ve işlerde asgari ücret tarifelerinin altında olmamak koşuluyla ücret itirazlarını incelemeye yetkili merci tarafından davanın kazanılan bölümü için avukatın emeğine göre ilâmın kesinleştiği tarihteki müddeabihin değerinin yüzde onu ile yüzde yirmisi arasındaki bir miktar avukatlık ücreti olarak belirlenir. Değeri para ile ölçülemeyen dava ve işlerde ise avukatlık asgari ücret tarifesi uygulanır.”
Dolayısıyla kanun avukatlık ücret sözleşmesi ile ücretin belirlenmediği hallerde ücretin nasıl tespit edileceğini belirterek zimmi olarak Avukatlık Ücret Sözleşmesinin düzenlenmesinin zorunlu olmadığını belirtmiştir.
• Taraflar o iş için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirlenmiş olan avukatlık ücretinin altında bir ücret kararlaştıramazlar aksi halde sözleşmenin ücrete ilişkin kısmı geçersiz olmakta ve tarifedeki bedel geçerli olmaktadır.
• Avukatlık ücreti, dava olunan veya hükmolunacak şeyin değerine göre nispi olarak belirlenebiliyorsa yada dava ile istenen paranın bir bölümünü kapsıyorsa veyahut başarıya göre değişken olarak saptanıyorsa eğer; dava veya hükmolunacak şeyin yahut paranın yüzde 25 ini geçemeyecektir. Yüzde 25 i geçer mahiyette yapılan sözleşmeler tavan miktar ile sınırlanarak geçerli hale getirilmektedir.

  Avukat   -   Avukat Forum
0 0
0 yanıt   -  

Avukatlara soru sormak için