Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Bono'nun bu şekilde düzenlemiş olması doğrumudur?
0

Bono'nun bu şekilde düzenlemiş olması doğrumudur?

X Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ’nin yönetim kurulu A, B ve C’den oluşmaktadır. Şirket sözleşmesinde şirketin temsiline ilişkin herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. A, şirketin Y Seyahat Ltd. Şti.ye olan borcuna karşılık X AŞ’yi temsilen 1000 L. bedelli bir bono düzenleyerek, Y şirketinin yetkilisine teslim etmiştir.
buna göre:1. X AŞ’nin bonodan dolayı sorumlu olabilmesi için senedi A, B ve C’nin beraber düzenlemesi gerekir mi?
( ) 2. Bonodan ne A, ne X AŞ sorumlu olur; ancak, A’nın Y AŞ’nin olumsuz zararını gidermesi gerekir
doğrumu yanlışmı yardımcı olurmusunuz

    -   Ticaret
0 0
1 yanıt   -  
0

Esas sözleşmede aksi öngörülmemiş veya yönetim kurulu tek kişiden oluşmuyorsa temsil yetkisi çift imza ile kullanılmak üzere yönetim kuruluna aittir. Yönetim kurulu, temsil yetkisini bir veya daha fazla murahhas üyeye veya müdür olarak üçüncü kişilere devredebilir. En az bir yönetim kurulu üyesinin temsil yetkisini haiz olması şarttır.

Bu hükme göre bono düzenleme işleminin A nın yanında en az bir yönetim kurulu üyesinin de imzası alınarak yapılması gerekir. Dolayısıyla esas sözleşmede tek imza ile de temsil yetkisinin kullanılabileceği öngörülmemişse A nın tek başına yapmış olduğu işlem geçersizdir. Bu halde yetkisiz temsile ilişkin hükümlerin uygulanması gerekir.

Bir kimse yetkisi olmadığı hâlde temsilci olarak bir hukuki işlem yaparsa, bu işlem ancak onadığı takdirde temsil olunanı bağlar. Yetkisiz temsilcinin kendisiyle işlem yaptığı diğer taraf, temsil olunandan, uygun bir süre içinde bu hukuki işlemi onayıp onamayacağını bildirmesini isteyebilir. Bu süre içinde işlemin onanmaması durumunda, diğer taraf bu işlemle bağlı olmaktan kurtulur.Temsil olunanın açık veya örtülü olarak hukuki işlemi onamaması hâlinde, bu işlemin geçersiz olmasından doğan zararın giderilmesi, yetkisiz temsilciden istenebilir. Ancak, yetkisiz temsilci, işlemin yapıldığı sırada karşı tarafın, kendisinin yetkisiz olduğunu bildiğini veya bilmesi gerektiğini ispat ederse, kendisinden zararın giderilmesi istenemez. Hakkaniyet gerektiriyorsa, kusurlu yetkisiz temsilciden diğer zararların giderilmesi de istenebilir. Sebepsiz zenginleşmeden doğan haklar saklıdır

Avukatlara soru sormak için