Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Emeklilik Sonrası Kesintisiz Çalışan bir kişi işten çıkarılırsa tazminatları nasıl hesaplanır?
0

Emeklilik Sonrası Kesintisiz Çalışan bir kişi işten çıkarılırsa tazminatları nasıl hesaplanır?

Emeklilik öncesi ve sonrası çalışma dönemi birleştirilip işçinin son ücreti üzerinden kıdem tazminatı hesaplanır. (Şayet işçi emeklilik tarihinde kıdem tazminatını ve diğer haklarını tam olarak aldıysa 1. dönem tasfiye olur sadece 2. döneme göre kıdem tazminatı hesaplanır.)

İhbar tazminatı ise her durumda işçinin emeklilik sonrasındaki çalışma yıllarına göre belirlenir.

"... Dairenin son güncel içtihatlarına göre, önceki dönemle ilgili olarak kıdem tazminatı tam olarak ödenmişse aynı dönem için birden fazla kıdem tazminatı ödenemeyeceğinden önceki dönem çalışma döneminin tasfiye edildiği ancak ödenen kıdem tazminatı eksik ise bu durumda tasfiyeden söz edilemeyeceğinden sözü edilen kanun çerçevesinde her iki dönem birleştirilmek suretiyle kıdem tazminatının hesaplanması gerekmektedir.
Davacının ilk dönem çalışmasının son bulduğu işveren ile ikinci dönem çalışmasının başladığı işveren aynı olup davalı ...dir. İlk dönem çalışma bakımından kıdem tazminatı ödenmemiştir.
Açıklanan sebeplerle; aralıklı çalışmalar birleştirilerek son dönem ücret miktarına göre kıdem hesaplanarak hüküm altına alınmalı..."
(YARGITAY 9. Hukuk Dairesi E. 2016/35636 E. , K. 2021/3450)

"...Kıdem tazminatının hesabı bakımından, mülga 1475 sayılı İş Kanunu 14/2 maddesi uyarınca her iki çalışma dönemi birleştirilmek sureti ile hesaplamaya gidilmesi ve emeklilik sebebi ile kısmi olarak ödenen, kıdem tazminatının mahsubu isabetli ise de; ihbar tazminatına ilişkin hesaplamada; emeklilik öncesi dönemin dikkate alınması yerinde değildir..." (YARGITAY 9. Hukuk Dairesi E. 2020/1580 K. 2021/5099)

"...Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının ilk dönem çalışmasının tasfiye edilip edilmediği noktasında toplanmaktadır.
1475 sayılı Kanun’un 14/2. maddesi, işçinin aynı işverene bağlı olarak bir ya da değişik işyerlerinde çalıştığı sürelerin kıdem hesabı yönünden birleştirileceğini hükme bağlamıştır. O halde kıdem tazminatına hak kazanmaya dair sürenin hesabında, işçinin daha önceki fasılalı çalışmaları dikkate alınır. Bununla birlikte, her bir fesih şeklinin kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde gerçekleşmesi, hizmet birleştirmesi için şarttır. İşçinin önceki çalışmaları sebebiyle kıdem tazminatı ödenmişse, aynı dönem için iki defa kıdem tazminatı ödenemeyeceğinden, tasfiye edilen dönemin kıdem tazminatı hesabında dikkate alınması mümkün olmaz. Ancak, tasfiye edilen dönem için yapılan ödemelerin yasal hakların altında kaldığının anlaşılması halinde yine tasfiye esası benimsenmekle birlikte, zamanaşımı def’inden etkilenmemesi halinde ilgili döneme ilişkin fark alacak, ait olduğu dönem ücretine göre belirlenmelidir.
Somut olayda, davacı davalı işyerinde 12.05.2007 - 31.12.2012 ve 01.01.2013 - 24.08.2014 tarihleri arasında iki dönem halinde çalıştığı, ilk dönem çalışmasının 31.12.2012 tarihinde emeklilik nedeni ile sonlandığı ve davacıya kıdem tazminatının ödendiği anlaşılmaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda davacının çalışmasına aralık vermeden devam ettiği gerekçesi ile ilk dönem çalışması tasfiye edilmeksizin ödenen miktarın mahsubu ile hesaplamalar yapılmıştır.
Davacının ilk dönem çalışması bakımından 31.12.2012 tarihinde işten emeklilik nedeniyle ayrıldığı, davacıya kıdem tazminatının ödendiğini, buna göre davacının ilk dönem çalışmasının kıdem tazminatı ödenerek tasfiye edildiğinin kabulü ile sonuca gidilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir..." (YARGITAY 9. Hukuk, 2021/8663 E. , K. 2021/15273)

    -   Diğer
0 0
0 yanıt   -  

Avukatlara soru sormak için