Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
İşverenin işçi hakları üzerinde yaptığı usulsüzlükleri şikayet edip hakkımı alabilir miyim?
0

İşverenin işçi hakları üzerinde yaptığı usulsüzlükleri şikayet edip hakkımı alabilir miyim?

1) Şimdi öncelikle 31 gün süren aylar mevzusundan bahsetmek istiyorum. Bir ayın kaç gün sürdüğüne bakılmaksızın hep 30 gün ödenir diye bir kanun var. İşyerinde haliyle bunu uyguluyorlar. Ama birde bu kanunun diğer bir yönü var, 31 gün süren aylarda devamsızlık yapıldığı takdirde 30- devamsızlık sayısı değil de 31- devamsızlık sayısı yapılarak hesaplanması gerektigini ben alo 170 den öğrendim. Ama işverene bunu uygulatamıyorum. Bana yalan söyleyerek kandırmaya çalışıyor. İlkte öyle bir şey yok diye reddetti, sonradan benim bunu öğrendiğimi farkedince evet var ama sadece yevmiyecilerde geçerlidir yani inşaat sektöründe geçerli o kanun sadece dedi. Öyle bir detayı olduğunu sanmıyorum, ben tekstil firmasında çalıştığımı söylediğim halde bana bu bilgi verildi dedim. Ama yok yanlış, öyle birşey sadece inşaat sektöründe uygulanır dedi ve diretti. Yani kanunu muhasebeciye kabul ettiremiyorum, o da biliyor ki doğrusu bu, ama uygulamamak için reddediyor. Ocak ayında 1 gün devamsızlığım var, bana 30 gün ödemesi gerekirken 30-1=29 diye hesaplayıp 2 günümü kesmiş ve bunu her 31 çeken ayda devamsızlığı olan işçiye yapıyor. Bu konuda nasıl bir yol izleyebilirim? Nasıl ve nereye şikayet edebilirim?

2) Şimdi biz coronavirus doneminde 30 marta kadar çalışmaya devam ettik. Ama 30 Mart'ta 07:30da sabah gelip parmaklarımızı sisteme okuttuk girişte ve 09:30 gibi, patron gelip bize virüs nedeniyle izne ayrılacağımızı söyledi. Bugünü çalışıp evlerimize gideceğiz sonra tatil dedi. Ama 5 dk geçmeden yeniden geldi ve vazgeçtik bugünü de tamamlamayacağız bugün 2 saat çalıştık onu size mesailerle elden ödeyeceğiz, ve bugün işyerine hiç gelmemişiz gibi parmak okutma sisteminizden girişlerinizi sileceğiz 27 mart cuma günü izne ayrılmışız gibi göstereceğiz ve böylece haftasonunu da kısa çalışma ödeneğine katacağız dedi. Bunu anlatırken öyle bir anlatıyor ki, sanki bu bizim çıkarımızaymış gibi. Kimse duruma uyanamadı çıktık gittik evlerimize. Ama herkes Mart maaşımı alınca anladı, mart maaşı 27 gün odenmisti işveren tarafından ve 2 gün de ucretsiz izin kesintisi vardı. Cumartesi pazarımızı da kesmiş ve kendine kar yaratmış. Biz günde 9 saat çalışıp cumartesi çalışmayan, çalışsa bile mesai sayılan bir firmayız. 27 mart haftası 9ar saat çalışıp cumartesiyi de haftaici çalışmış olmamıza rağmen cumartesiyi ve pazarı bizden kesmişler ve kısa çalışma ödeneğinin içine dahil etmişler. 27 martta izne ayrılıp, 27 nisanda tekrar işe başladık. Böylece tam 30 gün oldu ve 1200 küsur tl kısa çalışma ödeneği aldım. Kısa çalışma ödeneğim de e devlette 23 gün görünüyor, 7 günü eksik onu işveren kendisi ödeyecekmiş kanunen ve yarım ücret olarak ama onu da henüz ödemedi. Yani biz sonucunu tahmin edemediğimiz bu olayda her türlü zararlı çıktık ve ben bu durumu düzeltmek istiyorum. Ne yapmalıyım, nasıl bir yol izlemeliyim? Çalıştığı tamamladığı haftanın sonundaki cumartesi pazar işçinin hakkı ve kesilmemesi gerekiyor değil mi, sonuçta haftalık iznimiz?

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

1- Bu durumda ücretin eksik ödenmesi durumu vardır. Bordroyu imzalamayıp dava açma hakkınız vardır. Kurumlara şikayet edilecek bir mevzu değildir.
2- Kısa çalışma ödeneği ödemelerinde usulsüzlük için işkura işçilik alacaklarınız için önce arabulucuya sonra mahkemeye başvurabilirsiniz.

1 yorum

Avukatlara soru sormak için