Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Nişan'dan dolayı vermiş olduğumuz hediyeleri nişan bozulduğundan dolayı geri alabilirmiyiz?
0

Nişan'dan dolayı vermiş olduğumuz hediyeleri nişan bozulduğundan dolayı geri alabilirmiyiz?

1 yıl önce evlilik sözü ile nişan yaptım. Nişan dönemi içerisinde 10 bin TL civarında altın, eşya vs karşı tarafa verdim. Ama nişan yılı içerisinde aramızda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle anlaşarak nişanı bozma kararı aldık.
Nişan dönemi içerisinde karşı tarafa verdiğim altın ve eşyaları almak istiyorum. İstediğimde red yanıtını aldım.
Alabilir miyim? Alamazsam ne yapmalıyım?
Dava açabilir miyim? Açarsam kazanır mıyım?
Teşekkür ederim.

    -   Aile
0 0
4 yanıt   -  
0

Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.Hediyenin maddi değerinin yüksekliği değerlendirilirken hediyeyi vermiş olan kişinin mali durumu göz önünde tutulur. Nişan yüzükleri, takılar, ev, araba, para ve ekonomik değeri yüksek eşyalar vb. geri istenebilir hediyelerdir. Hediyelerin geri istenebilmesinin bir diğer şartı da bu hediyelerin nişan sırasında, nişanlılık süresi içinde veya nişan sebebiyle verilmiş olmasıdır. Alışılmış (mutat) hediyelerden kasıt giymekle, kullanmakla eskiyen ve tüketilen eşyalardır. Kural olarak giymekle, kullanılmakla eskiyen ve tüketilen (elbise, ayakkabı gibi) eşyaların iadesine karar verilemez. Yargıtay’ın yerleşik uygulamalarına göre nişan yüzüğü dışında kalan tüm altın, takı ve ziynet eşyaları mutat dışı hediye olarak kabul edilmiştir.

Dava açarsanız kazanabilirsiniz.

0

Aslıhan hanım öncelikte teşekkür ederim.
Sorudan sonra biri ile görüşme yaptım. Görüşme yaptığım kişi davayı kazanamayacağımı iddia edip yargıtayın kesin kararlarının olduğunu bildirmekte. İstisnai dışında Kesin kararların kadın tarafında olduğunu belirti. Nişanlanmayı da bir evlilik gibi gördüğü, verilen eşyaların Kadın tarafına aitmiş söyledi.
Kesin kazanacaksam dava açmak istiyorum.

0

Benim bu konudaki bilgim yukarıdaki yazdıklarımdan ibarettir. Ayrıca yazdıklarımın bir kısmı da doğrudan kanun hükmünden alıntıdır. Dava açacaksanız ve sonucu ile ilgili bilgi istiyorsanız bulunduğunuz yerde güvenilir bir avukata gidip profesyonel danışmanlık hizmeti almanız daha iyi olur.

0

İlginizden dolayı çok teşekkür ederim. İyi geceler

Avukatlara soru sormak için