Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
İdare hukuku ile ilgili sorulara cevap verebilirmisininiz?
0

İdare hukuku ile ilgili sorulara cevap verebilirmisininiz?

Idare hukuku:

Olay I
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Koruma Ürünleri Daire Başkanı olarak görev yapan (A), daire başkanlığından istifa ettiğini belirten dilekçesine istinaden 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 76. Maddesi uyarınca Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü emrine uzman olarak atanmıştır. (A), işleme dayanak alınan istifa dilekçesini kendi irade ve isteğiyle vermesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını, davalı idarenin 2012 yılında yapılan atamanın ön koşulu olarak tarihsiz istifa dilekçesini talep ettiğini, daire başkanlığına atanabilmek için zorunlu olarak verdiği dilekçenin gerekçe gösterilerek görevinden alınmasının hukuka aykırı olduğunu ileri sürmektedir. (D2D, E. 2015/5542, T. 08.09.2015)
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu
Madde 76: Kurumlar, görev ve unvan eşitliği gözetmeden kazanılmış hak aylık dereceleriyle memurları bulundukları kadro derecelerine eşit veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde daha üst, kurum içinde aynı veya başka yerlerdeki diğer kadrolara naklen atayabilirler. Memurlar istekleri ile kurumlarında kazanılmış hak derecelerinin en çok üç derece altında aynı veya başka yerlerdeki kadrolara atanabilirler (…)
Soru: Olaydaki işlemi/işlemleri ve niteliklerini tespit ederek hukuka uygun olup olmadıklarını belirtiniz.

Olay II
Kadın Doğum Uzmanı olan Bayan (B)’nın muayenehanesinde takip edilen bir hasta “Anne Ölümleri İzleme Programı” kapsamında 18.03.2012 tarihinde (K) Hastanesinde vefat etmiş, muayenehanede yapılan GEBLİZ sorgulamasında söz konusu gebenin sisteme kaydının yapılmamış olduğu görülmüştür. Bu gerekçeyle muayenehanesinde denetim yapılmış ve denetim sonucu mevzuata aykırı davranıldığının tespit edildiğinden bahisle, (A)’nın uyarılmasına karar verilmiştir.
(Dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte bulunan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğe ekli Ek 6 Denetim Formunun 1. Bölümünde yer alan, "Faaliyete Esas Bilgi ve Belgeler" kısmının 18. maddesinde; tıbbi kayıt ve arşiv sisteminin 27. maddede belirtilen esaslara uygun olup olmadığının, 19. maddesinde; Yönetmelik ile belirtilen esaslara uygun kayıt ve denetim defterlerinin mevcut olup olmadığının, 21. maddesinde ise; Bakanlığın veya Müdürlüğün istediği sağlık kuruluşları ile ilgili istatistik verilerinin düzenli ve doğru şekilde verilip verilmediğinin denetleneceği belirlenmiş olup, anılan maddelere aykırılık tespit edilmesi halinde ise, ilk seferinde mesul müdürün uyarılacağı düzenlenmiştir.) (D15D, E. 2015/3624, T. 15.9.2015)
Soru: Olaydaki uyarmanın işlem bakımından niteliğini tespit edip ayrıntılı bir şekilde açıklayınız




OLAY III
Turizm Bakanlığı 09.09.1983 tarihinde aldığı kararla, “toplumda turizm konusunda farkındalığı artırmak, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak” amacıyla, her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında “Turizm Haftası” kutlanmasına karar vermiştir. 2000 yılında yapılacak kutlamalara ilişkin “2000 yılı Turizm Haftası Kutlama Programı” Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış ve 1.5.2000 tarihinde Bakan tarafından onaylanarak İl Turizm Müdürlüklerine gönderilmiştir. Kutlama Programında, 1983 tarihinden beri her yıl kesintisiz olarak kutlanmakta olan ''Turizm Haftası'' etkinlikleri çerçevesinde ''En Güzel Cephe/Ön Görünüm'' yarışması düzenleneceğini ve yarışmada il birincisi olan kişiye ailesi ile birlikte 7 gün tam pansiyon tatil ödülü verileceği belirtilmiş ve söz konusu yarışmanın kamuoyuna duyurulması istenmiştir. İl Müdürlüğünce yapılan duyuru üzerine Karabük’ten yarışmaya katılan Bay (İ) ve eşi Bayan (A)’nın yaşadıkları çiftlik ve evi, yapılan değerlendirme sonucu yarışmayı kazanmıştır. Bay (İ) daha sonra ödülü almak için Bakanlığa başvuru yapmış, Bakanlık “il birincilerine ödül verilmesini zorunlu kılan herhangi bir yasal düzenleme bulunmadığını, vaad edilen ödülün idare açısından bir bağlayıcılığı olmadığını; ödülün verilmemesi halinde ne şekilde bir işlem yapılacağının düzenlenmediğini” iddia ederek ödülü vermemiştir.
Bu arada yarışmanın jüri üyelerinden; yerel bir gazetede muhabir olarak çalışan (M) ve Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nde görev yapan öğretim üyesi (Ö) hakkında bazı yarışmacılardan menfaat temin ettikleri iddialarına ilişkin olarak Karabük Valiliği’nce disiplin soruşturması başlatılmıştır.
(Not: Olay Danıştay 10. Dairesinin E. 2008/1133, K. 2012/1405 sayı ve 11.4.2012 tarihli kararından esinlenilerek hazırlanmıştır. Olay tarihinde mevcut bulunan Turizm Bakanlığı sonradan çıkarılan yasal düzenlemeler ile Turizm ve Kültür Bakanlığı’na dönüştürülmüştür.)
İLGİLİ MEVZUAT (Uyuşmazlık Tarihinde Yürürlükte Bulunan Haliyle)
355 sayılı Turizm Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname

Amaç
Madde 1 - Bu Kanun Hükmünde Kararnamenin amacı; yurdun turizme elverişli bütün imkanlarını ülke ekonomisine olumlu katkılar sağlayacak ve Türk toplumunun sağlıklı dinlenme ihtiyacını karşılayacak şekilde değerlendirmek; turizmin geliştirilmesi, pazarlanması, teşvik ve desteklenmesi için önlemler almak, turizm konularıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını yönlendirmek ve işbirliğinde bulunmak için Turizm Bakanlığının kurulmasına, teşkilat ve görevlerine ilişkin esasları düzenlemektir.
Ana Hizmet Birimleri
Madde 8 - (Değişik madde: 25/03/1990 - KHK - 411/2 md.) Turizm Bakanlığı’nın ana hizmet birimleri şunlardır:
(…) c) Tanıtma Genel Müdürlüğü,
Tanıtma Genel Müdürlüğü
Madde 11 - (Değişik madde: 25/03/1990 - KHK - 411/5 md.) Tanıtma Genel Müdürlüğünün görevleri şunlardır : a) Her türlü imkandan yararlanarak, turizm değerlerinin, yurt içinde ve dışında tanıtımını yapmak, yaptırmak; bu amaçla yurt içinde ve dışında seminer, sempozyum, kollokyum, kongre, fuar, sergi, festival, yarışma, gösteriler ve benzeri faaliyetleri düzenlemek (…)
Mükafat
Madde 33 - Bakanlık, kendi görev alanına giren konularda üstün başarı göstermiş kişi, topluluk ve kuruluşlara mükâfat verebilir. (...)

SORULAR:
1- a) Turizm ve Kültür Bakanlığı ve İl Turizm Müdürlüklerinin Türk İdari Teşkilatındaki yerlerini kısaca açıklayınız.
b) Karabük İl Turizm Müdürlüğü, yarışmanın turizmin gelişmesine herhangi bir fayda sağlamayacağı gerekçesi ile Bakanlığın bu işlemine karşı dava açabilir mi? Gerekçeli olarak açıklayınız.
2. Olayda Turizm Bakanlığının “‘Turizm Haftası’ kutlama ve etkinlikleri tertiplemesi ve bu kapsamda yarışma düzenlemesi” İdarenin hangi faaliyetine girer? Açıklayınız.
3. Bakanlığın “her yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında ‘Turizm Haftası’ kutlanmasına ilişkin kararı”, “2000 yılı Turizm Haftası Kutlama Programı” ile “Bay (A) ve Bayan (İ) nin yarışmayı kazandığına dair karar” maddi bakımdan İdarenin ne tür işlemlerindendir? Açıklayınız.
4. Kazandığı ödülü almak için Bakanlığa yaptığı başvuru sonucunda talebinin reddedilmesi üzerine dava açmayı düşünen Bay (İ) hangi gerekçelerle mahkemeye başvurabilir? Yargı yerinin kararı size göre ne yönde olmalıdır? Açıklayınız.
5. Jüri üyeleri (M) ve (Ö)’nün hukuki statülerini açıklayarak, haklarındaki iddiaların doğru olduğu varsayıldığında bunlar hakkında Karabük Valiliği’nce disiplin soruşturması açılıp ceza verilmesinin mümkün olup olmadığını açıklayınız.

    -   İdare
0 0
0 yanıt   -  

Avukatlara soru sormak için