Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Ana gayrimenkulün ortak alan kullanımı hakkında yönetim kararı alarak kısıtlama yapmak.
+2

Ana gayrimenkulün ortak alan kullanımı hakkında yönetim kararı alarak kısıtlama yapmak.

İyi çalışmalar dilerim, yöneticisi olduğum bina 11 daire ve altında bulunan 5 dükkandan oluşmaktadır. Binamıza ait -1. katta çok kullanışlı olamayan bir otoparkımız mevcut. Araç parkının mümkün olmayan bir kısmını dairelerin depo ihtiyacını karşılamak üzere kapatmak istiyoruz. Ancak bina altında restorant işletmesi de depo alanı talep ediyor. Bina sakinleri gıda gibi bozulacak ürünleri depolayacağı için bu alanın sadece apartman sakinlerince kullanılmasını, dükkanların dahil edilmemesini istiyor. Ayrıca dükkanlar bina yönetimi kurulduğu günden buyana hiç aidata dahil edilmediler. Toplamda 16 bağımsızın (11 daire 5 dükkan) 12 belki 13 ü dükkanlara depo yapılmaması yönünde oy verecekler. Bu şekilde alınacak bir karar yaşanabilecek adli süreçlerin önüne geçebilir mi? Cevabınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

3 yıl   drakansefa   -  Diğer
2 0
1 yanıt - paylaş
0

kat mülkiyeti kanunu'nun "Yenilik ve ilaveler:" başlıklı 42. maddesinde,

"– Kat malikleri, anagayrimenkulün ortak yerlerinde kendi başlarında bir değişiklik yapamazlar; ortak yerlerin düzgün veya bunları kullanmanın daha rahat ve kolay bir hale
konulmasına veya bu yerlerden elde edilecek faydanın çoğaltılmasına yarıyacak bütün yenilik ve
ilaveler, kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile verecekleri karar üzerine yapılır."

denilmektedir. malik sayı ve arsa çoğunluğu ile alınan karar ile otoparkın bir bölümünü depoya çevirmeniz elbette mümkün.


Ancak, kat maliklerinin "ortak yerler üzerinde" hakları başlıklı 16. maddede,

"Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır."

denilmektedir. Bu düzenlemeye göre, aksine bir sözleşme olmadıkça, dükkan sahiplerinin de arsa payları oranında bu depodan istifade etmesi yasal haklarıdır. Bir yasal süreç başlatmaları halinde, deponun dükkan sahiplerince kullanılamaması yönünde alınacak kararın hukuka aykırılığının ortaya çıkması mümkündür.

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Avukatlara soru sormak için,