Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
EL KONULAN DİJİTAL MATERYALLERİN İADE EDİLMEMESİ İTİRAZ DİLEKÇESİ
+1

EL KONULAN DİJİTAL MATERYALLERİN İADE EDİLMEMESİ İTİRAZ DİLEKÇESİ

BASİT ŞÜPHE ÜZERİNE HAKKIMDA AÇILAN SORUŞTURMADA SAVCILIK TARAFINDAN 08.06.2020 DE EL KONULAN TELEFON VE BİLGİSAYAR VE HARDDİSKLER SİBER ŞUBEDE İNCELENDİ SİBER RAPORU ÇIKTI BU RAPOR BİLİRKİŞİDE İNCELENDİ HENÜZ DAVA AÇILMADI YAKLAŞIK 7 AYDIR SORUŞTURMA SÜRÜYOR DEFALARCA SAVCILIĞA DİLEKÇE VERDİM İADE EDİLMESİ İÇİN YA RED EDİLDİ YADA DİLEKÇEM HİÇ ALINMADI. EN SONUNDA SULHCEZA HAKİMLİĞİNE İADE TALEP DİLEKÇESİ VERDİM YAKLAŞIK 3 AY OLDU OLUMLU OLUMSUZ BİR KARAR VERMEDİ SORDUM HAKİM KARAR VERMEMİŞ DENİLDİ. SONUÇ OLARAK HAKİMİN OLUMLU YADA OLUMSUZ BİR KARAR VERMESİ GEREKMİYORMU KARAR AÇIKLAMAMA YETKİSİ VARMI

3 yıl   adalet-takipcisi   -  Diğer
1 0
1 yanıt - paylaş
+1

el konulan dijital materyallerin içerisinde soruşturmaya konu olay bakımından delil niteliği taşıyabilecek bir emare bulunup bulunmadığının araştırılması maddi gerçeğe ulaşılması bakımından önemlidir. Bu doğrultuda, bahsettiğiniz gibi rapor alınarak suça konu herhangi bir verinin bulunup bulunmadığı aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Gelen raporlarda herhangi bir suç unsuruna rastlanılmaması halinde bu materyallerin size iadesi gerekecektir. Ancak, delil niteliği taşıyan bir veriye ulaşılması halinde yahut fiili işlenirken kullanıldığın tespit edilmesi halinde ileride müsadereye tabi tutulması ihtimali bulunduğundan iadesine karar verilemeyecektir.

CMK'NIN "el konulan eşyanın iadesi" başlıklı 131. maddesinde,

"Şüpheliye, sanığa veya üçüncü kişilere ait elkonulmuş eşyanın, soruşturma ve kovuşturma bakımından muhafazasına gerek kalmaması veya müsadereye tabi tutulmayacağının anlaşılması halinde, re'sen veya istem üzerine geri verilmesine Cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme tarafından karar verilir. İstemin reddi kararlarına itiraz edilebilir."

denilerek, muhafazasına gerek kalmaması halinde istem üzerine iadesine karar verilebileceği düzenlenmiştir. istemin reddi halinde de ilgili karara itiraz etmeniz gerekecektir.

Bu açıklamalar ışığında, dosyanız soruşturma aşamasında bulunduğundan öncelikle savcılığa iadesi yönünde bir talepte bulunmanız gerekmekte, reddedilmesi halinde de yasal süresi içerisinde sulh ceza hakimliği'ne itiraz edebilirsiniz. hakimin bu süreç içerisinde olumlu veya olumsuz bir karar vermesi gerekir. Ancak iş yoğunluğu nedeniyle bazen süreç uzayabilmektedir. yeniden savcılıktan talep etmeniz, reddedilmesi halinde süresi içerisinde itiraz ederek süreci yönetmeniz daha doğru olacaktır.

ÖNCELİKLE CEVAP İÇİN TEŞEKKÜRLER 8 AYDIR 10 DEFA SAVCILIĞA İADE DİLEKÇESİ VERDİM KAALEYE BİLE ALMADILAR SON OLARAK SULH CEZA HAKİMLİĞİNE İADE EL KONULMASININ KALDIRILMASI TALEBİNDE BULUNDUM YAKLAŞIK 3 AY OLDU SAVCILIKTAN MÜTAALA İSTENMİŞ MÜTAALA SONRASI HER NEDENSE OLUMLU OLUMSUZ KARAR VERİLMEMİŞ HUKUKSUZLUKLA MÜCADELE EDİYORUZ BAKALIM CMK 134 AÇIK DA KİTABINA UYGUN İŞ YAPAN YOK

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Avukatlara soru sormak için,