Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Nişanlılığın Sona Ermesi
0

Nişanlılığın Sona Ermesi

İyi günler lütfen bana yardımcı olur musunuz sayın avukatlarım lütfen sesimi duyun. 2 buçuk yıl süren bir ilişkim vardı nişanlandık kısa sürede bana ümitler verdi yüzük taktık beni arayıp sormadı bana cevap vermedi bi süre bana soğuk davrandı hakaret etmeye başladı incitti üzerime geldi beni felç etti psikolojik destek gördüm buna rağmen ben yazıp aradım geri dönmedi yaklaşık 2 ay önce yanına gittim biz ayrı şehirdeyiz o zaman bana cok iyi davrandı evime döndüğümde bana cok kötü davrandı suçladı ve bi kadına denilecek en iğrenç şeyi dedi ters ilişkiyi kiminle yaşadın diye bana bu cümleyi kullanıp namusumla gururmla oynadı 3 hafta öncede nişanı kendisi bozdu şimdide bana taktığı altınları istiyor ve tehdit ediyor. Bende gururuma dayanarak vermek istemiyorum çünküü nişanı kendisi attı hediyeleşme olmadı 3 bilezik takıldı düğünde takmamak şartıyla bana türlü ümitler verildi gururum zedelendi benim nasıl bi yol izlemem gerekir altınlar kanunen onun mudur bu durumda onun hiç bir kaybı olmuyor aksine kazancı olmuş oluyor beni 1 sene oyaladı 15 bin değerindeki altın 30 bin oldu benim gururum ve kaybettiğim şeyler icin bana ne önerebilirsiniz.

3 yıl   asli-kara   -  Diğer
0 0
1 yanıt - paylaş
0

II. Nişanın bozulmasının sonuçları
1. Maddî tazminat
Madde 120- Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan
taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük
kuralları çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar
karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da
uygulanır.
Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı
koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler.
2. Manevî tazminat
Madde 121- Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan
diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
III. Hediyelerin geri verilmesi
Madde 122- Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya
ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki
hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir.



yukarıdaki maddeler sizin sorduğunuz soru ile ilgili hükümlerdir. Haklı bir sebep olmaksızın nişan bozulduğu takdirde kusuru olan taraf diğer tarafa nişan sürecinde yapılan harcamalar nedeniyle uygun bir tazminat vermek zorundadır. Bununla birlikte haksız eylem nedeniyle kişilik hakların zarar gördüğünden manevi tazminat istenebilmesi de mümkündür. Eğer karşı tarafın bu süreçte kusurlu olduğunu düşünüyorsanız maddi ve manevi tazminat talepli bir dava açmanız yararınıza olacaktır.

Size verilen altınlar üzerinde hak sahibi olup olmadığı hususunun 122. maddeye göre değerlendirilmesi gerekmektedir. Hediyelerin verilmesi başlıklı bu maddede tarafların kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın alışılmışın dışındaki hediyelerin geri istenebileceği düzenlenmiştir.

Yargıtay içtihatlarında, Alışılmış (mutad) hediyeden kasıt giyinmekle, kullanmakla eskiyen ve tüketilen eşyalardır. Altın ve ziynet eşyası ile cep telefonu vs. eşyalar mutad dışı hediyeler olup, iadesi gereken eşyalar sınıfına girmektedir. Bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda alışılmışın dışındaki hediye kabul edilen altınların iadesi gerekecektir.

altınları iade etmemeniz halinde size karşı dava açarak bunları isteyebilme hakkı var, fakat bu davada altınları size kendisinin aldığını ve taktığını falan ispatlaması gerekir.

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Avukatlara soru sormak için,