Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Apartmanca müteahhite dava açmak...
0

Apartmanca müteahhite dava açmak...

Selamlar. 16 dairelik bir apartmanın yöneticisiyim. Apartman yaklaşık 3 yıllık. Henüz garanti kapsamında olan; kötü işçilik ve kalitesiz malzeme kaynaklı bir çok kusur mevcut. Örnek olarak çatıdan üst katlara su alma, ebeveyn banyosu gider borusundan alt katlara su akıtma, pencerelerden soğuk hava gelmesi, ısıtma sisteminin eksik malzeme kullanılması nedeniyle yetersiz olması tahret musluklarının su kaçırması gibi. Dairelerin çoğunluğu bu sorunların bir veya birkaçından muzdarip. Mütaahhit sürekli çağırmamıza rağmen eksiklerin giderilmesi konusunda sürekli çağırmamıza rağmen çok ilgisiz kalarak çözüm üretemiyor.
Apartmanca yaptığımız grup görüşmelerinde birkaç komşu, son su akıtma probleminden sonra müteahhid için yasal haklarımıza başvuralım dedi. Fakat problemi olmayan veya problemi olup, çekimser olmak isteyen dairelerimiz de var. Müteahhide açılacak olan davanın, dairelerdeki anlattığım problemlere göre tüm apartmandaki 16 direyi birden bağlarlık derecesini öğrenmek istiyorum.
Yani daha açık şekilde konu yasal davalık bir konu olduğunda 16 dairenin birden apartmanca mı kabul edilip katılımıyla olması gerekiyor, yoksa bu konu sadece müteahhid ve her bir daireyi tek tek ilgilendiren bir konu mu?
Kısaca çoğunluk dava açalım dediğinde, 'benim dairemde sorun yok, memnunum' diyen bir daire sahibinin de ortak karara uyup davaya ortak mı olması gerekiyor? Yönetici olarak yasal mevzuat dışına çıkmak istemiyorum.

2 yıl   ftursin   -  Diğer
0 0
1 yanıt - paylaş
0

Halin ve durumun niteliği somut olaya bakılarak belirlenmelidir. Ayıbın nevi cinsi, hangi tarihten itibaren sıkıntıların başladığı, teslim anında tespit edilebilir nitelikte olup olmadığı, yüklenici ile aranızdaki sözleşmenin kapsamı, bunların tamamı kül halinde dikkate alınmalıdır. Anlattığınız kadarı ile genel bir cevap verilmesi gerekirse; her daire ayrık, yahut birlikte hareket etmek sureti ile dava açabilir. Aşağıda konuya ilişkin genel şartlar bulunmaktadır. Ayrıntılı bilgi için www.muratocal.av.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

1-Müteahhidin “meydana getirilen eseri teslimine” ilişkin ana borcundan doğan yan borçları ise ayıba karşı tekeffül borcu ve eserin hasarına katlanma borcudur.

2-Müteahhidin ayıba karşı tekeffül sorumluluğunun doğumu için öncelikle tamamlanan eserin iş sahibine teslim edilmesi, teslim edilen inşaatın ayıplı olması, iş sahibinin muayene ve ihbar külfetini yerine getirmiş olması ve bahse konu ayıbın iş sahibinden ötürü olmaması gerekmektedir. Tüm bu şartların birlikte gerçekleşmiş olması koşuluyla müteahhit ayıplı inşaattan sorumlu tutulacaktır.

3-Ayıp kavramı, gizli ayıp ve açık ayıp olarak değerlendirilmekte olup uygulamada inşaatlarda daha çok gizli ayıptan dolayı hukuki ihtilaflar yaşandığı görülmektedir. Ayıbın açık olması halinde, iş sahibi imkân bulur bulmaz muayene ve ihbar yükümlülüğünü yerine getirmelidir.

4-TBK gereği iş sahibinin, ortaya çıkan ayıpları müteahhide ihbar etmesi, sorumluluğun doğması için şarttır. İhbar süresine ilişkin olarak kanunda açık bir hüküm olmamasına rağmen Yargıtay makul süre içinde ayıbın müteahhide bildirilmesi şartını aramaktadır.

5-Müteahhidin gizli ayıptan doğan sorumluluğunda zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesinin konusu taşınır bir yapı olması halinde teslimden itibaren iki yıl, taşınmaz ise 5 yıl olarak düzenlenmiş olup ayıbın ortaya çıkmasında müteahhidin ağır kusuru var ise bu süre 20 yıl olarak belirlenmiştir.

0 0
0 yorum -

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Avukatlara soru sormak için,