Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Sahte hesaplar üzerinden ceza verilebilir mi?
0

Sahte hesaplar üzerinden ceza verilebilir mi?

Karşı tarafı sahte hesaplarla rahatsız ettiğim ve laf attığım iddiasıyla savcı hakkımda dava açtı Ancak herhangi bir ip tespiti yapmamış laf atma ya da takip etme iddiaları iftiradan ibaret. Sizce kabul etmediğim sürece ceza verilmesi Hukuki midir?

2 yıl   mehmetyilmaz   -  Diğer
0 0
2 yanıt - paylaş
0

Merkezi ABD'de yer alan bilişim firmaları / servis sağlayıcıları ile ilgili talepler:
Google, Yahoo, Facebook, Skype, Twitter şirketlerinin merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde olduğundan anılan şirketlere ait adresler veya hesaplar kullanılarak işlenen suçlarda trafik veya IP bilgilerinin temini için hazırlanacak adli yardımlaşma talepleri ABD adli makamlarına hitaben hazırlanmalıdır. Anılan şirketlerin diğer ülkelerde bulunan şubeleri genellikle reklam geliri toplamak veya halkla ilişkiler gibi amaçlarla kurulduğundan diğer ülkelerdeki şubelerin trafik kaydına veya IP bilgisine erişimleri bulunmamaktadır.

Hotmail, Windowslive, MSN (microsoft firmasına ait bütün siteler) ile ilgili talepler :
Hotmail, Windoswslive, MSN gibi Microsoft firmasına ait bütün web servisleri, soruşturma veya kovuşturma aşamasında adli makamlarımız tarafından doğrudan Türkiye'deki temsilciliklerine başvurulduğunda trafik bilgilerini veya IP bilgilerini vermektedir. Bu nedenle talebe konu bilgilerin temini için Microsoft firmasının aşağıdaki adresine doğrudan başvuru yapılmalıdır.
Türkiye temsilciliğinin iletişim bilgileri :
Microsoft Corporation Levent mah. Aydın sok. No:7 Pk:34240 Levent-İstanbul

TEHDİT SUÇLARI için ceza istinabe talebi :
ABD mevzuatında ve uygulamasında ifade özgürlüğünün sınırları çok geniş tutulmakta, bir ifadenin suç sayılabilmesi için bazı unsurları taşıması gerekmektedir. Bu nedenle sanal ortamda veya gerçek ortamda işlendiği iddia edilen tehdit suçlarına ilişkin olarak hazırlanan (IP kayıtlarının tespitine ilişkin olanlar dahil) talepnamelerde:
a) talebe konu sözlü veya yazılı ifadenin hangi niteliği nedeniyle tehdit suçunu oluşturduğu,
b) ifadenin şiddet unsuru içerip içermediği,
c) böyle bir ifadenin objektif olarak bir insanı korkutup korkutmayacağı,
hususları detaylı şekilde açıklanmalıdır.

SUÇA KONU İÇERİĞİN YAYINDAN KALDIRILMASI :
Bütün sosyal paylaşım sitelerinde sakıncalı içeriğin kaldırılması için kullanıcılara bildirimde bulunma imkanı veren bölümler bulunmaktadır. Kullanıcılar tarafından yapılan şikayetler büyük oranda dikkate alınarak içerik kaldırılmaktadır.
Ancak hemen hepsi ABD merkezli olan bu siteler genel olarak ifade özgürlüğünü geniş şekilde yorumlamakta, mevzuatımıza göre suç sayılabilecek bazı söylemleri eleştiri sınırları içinde kabul ederek içeriği kaldırmayabilmektedirler.
Diğer yandan her sosyal paylaşım sitesi kendi şirket politikası gereğince farklı yaklaşımlar gösterebilmektedir. Aşağıda bazı sosyal paylaşım sitelerinin konuya ilişkin yaklaşımları ve iletişim bilgileri verilmiştir :

a)Facebook:
Kullanıcı başvurusu üzerine veya Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) için tanımladıkları resmi bir e-posta adresinden yapılan talepler üzerine de sakıncalı içeriği kaldırabilmektedirler.
IP bilgilerinin temini konusunda adli makamlarımız tarafından doğrudan kendilerine yapılan talepleri yerine getirmemektedirler. Bu nedenle bu yöndeki talepler Bakanlığımız aracı kılınarak adli yardımlaşma yoluyla ABD'den istenilmelidir.
Ancak Facebook; insan hayatının korunması için önemli olan intihara teşebbüs, öldürmeye teşebbüs, kayıp bir şahsın bulunması veya çocukların cinsel istismarı gibi suçları acil husus kabul ederek adli makamlarımız tarafından doğrudan başvurulduğunda trafik veya IP bilgilerini vermektedir.
Mesela bir kişi Facebook sayfasına birini öldüreceğine ilişkin bir yazı yazmışsa Facebook, yazan kişinin IP adresinin tespiti için Savcılık tarafından yapılan başvurulara çok ivedi şekilde cevap vermektedir.
IP kayıtları alındıktan sonra ise Savcılık tarafından bu bilgiler yer sağlayıcıya veya TİB'e iletildiğinde IP adresinin kullanıldığı yer tespit edilip Savcılığa bildirebilmektedir.
Burada sayfaya yazılan bilginin tarih ve saatinin bildirilmesi çok önemlidir. Ayrıca saat belirtilirken hangi ülkenin saatinin esas alındığı açık şekilde yazılmalıdır.
Örneğin : A şahsı Facebook sayfasına 4 Nisan 2012 tarihinde yazdığı yazıda intihar edeceğini belirtmiştir. Savcılık tarafından facebook'a yazılacak talepte, facebook'taki yazının 4 Nisan 2012 günü Türkiye saati ile 14:00 'da yazıldığı / tespit edildiği belirtilmelidir.

Facebook’un Türkiye vekilliğinin iletişim bilgileri :
BTS Partners Avukatlık Ortaklığı Bürosu
Tel: 0212 292 79 34 Fax: 0212 292 79 39

b)Hotmail, Windowslive, MSN (Microsoft firmasına ait bütün siteler) :
Yukarıda belirtildiği gibi adli makamlarımız tarafından doğrudan Türkiye'deki temsilciliklerine başvurulduğunda (acil durumlar dışında da) trafik ve IP bilgilerini vermektedir.
Türkiye temsilciliğinin iletişim bilgileri :
Microsoft Corporation Levent mah. Aydın sok. No:7 Pk:34240 Levent-İstanbul

c)Twitter :
Kullanıcı başvurusu üzerine içeriği kaldırabilmektedir. Ancak TİB' den yapılan trafik veya IP bilgisi temini taleplerini veya içerik kaldırma taleplerini işleme koymamaktadır.
IP bilgilerinin temini konusunda adli makamlarımız tarafından doğrudan kendilerine yapılan talepleri yerine getirmemektedirler. O nedenle bu yöndeki talepler adli yardımlaşma yoluyla ABD'den istenilmelidir.
Türkiye'de temsilciliği bulunmamaktadır.

Cumhurbaşkanına hakaret ve çocuklara yönelik suçlar dışında ip bilgisi kolay kolay verilmiyor

0 0
0 yorum -

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Avukatlara soru sormak için,