Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Yaşadıklarım mobbing mi?
0

Yaşadıklarım mobbing mi?

Merhaba;
Bir fabrikada yaklaşık 4 yıldır satınalma biriminde görev yapıyorum. Göreve ilk başladığım zaman ünvanım stajer olarak yazılmıştı. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen bu durum düzeltilmedi. Benden önce satınalma biriminde görev yapan çalışan beyaz yaka olarak çalışmaktaydı ve iş yerinin beyaz yakaya sunduğu avantajlardan faydalanmaktaydı ayrıyeten merkez şubede benimle aynı işi yapan çalışan beyaz yaka olarak nitelendirilirken beni gri yaka olarak nitelendirdiler. Ben de satın alma birimine geçerken beyaz yaka olacaksın denilmişti fakat gri yaka diye tabir ettikleri bir yaka türü çıkarıp gri yakasın dediler.

Beyaz yaka çalışanlar çocuk sahibi olduklarında çeyrek altın verilirken bana verilmedi altın yerine mavi yakaya verilen cüzi bir miktar para verilmişti.

Mesai saatleri dışında, hafta sonu tatillerin de veya yıllık izindeyken telefonla aranıp iş yaptırılıyorum fakat bununla alakalı herhangi bir mesai ücreti filan alamıyorum.

Beyaz yaka çalışanlarına tercihlerine göre alışveriş çekleri veya yakıt kartları verilirken tarafıma seçme hakkı verilmeyip bulgur ve simit veriliyor.

Bir ara şirket otoparkına beyaz yaka dışında kimse arabasını park etmeyecek denildi. Aynı odayı paylaştığım muhasebeci arkadaş şirket otoparkına arabasını park edebilirken, benim arabamı sırf gri yaka olduğum için şirket otoparkından çıkarttırdılar. Fakat bazı gri yakalı çalışanların arabalarını park ettiriyorlardı. Şirketin şöfor ve çaycısıda otoparka arabalarını park ediyorlardı ama ben arabamı park edemiyordum.

Prosedür gereği satınalma işleminin yapılması için talep eden kişinin satın alma talebi oluşturması gerekmekte fakat şefler ve orta düzey yöneticiler talepsiz olarak alım yapılması için bana baskı kurmaya kalkmakta sana söyleriz sen birine söyle talep açsınlar veya banane kim açarsa açsın talebi şeklinde baskı kurulmakta.

Deprem bölgesinde bir fabrikada çalışıyoruz deprem oldu çalıştığım şirket memur ve mühendislere prefabrik ev yaptırdı. Satınalma memuru olarak çalışmama ve ilgili prefabrik evlerin bir çok malzeme ve hizmet alımının tedarik sürecinde bulunmama rağmen bana prefabrik ev verilmeyeceği söylendi.

Tüm bu yaşadıklarım mobbing sınıfına girer mi? Bu konuda sizden bilgi alabilir miyim?

8 ay   27kab27   -  Diğer
0 0
1 yanıt - paylaş
0

Tüm bu anlattığınız durumlar işvereninizin eşit işlem borcuna aykırı davrandığını gösterir. Eşit işlem borcuna göre işveren aynı durumdaki işçilere “Objektif ve farklı davranmayı haklı kılacak nedenler bulunmadıkça” eşit davranmak zorundadır. Aynı durumdaki işçiler arasında farklılık yaratılmaması bir işveren yükümlülüğüdür.


İşçinin kendi vasfına uygun olmayan işlerde çalıştırılması, çalışma koşullarının değiştirilmesi, çalıştığı yerin değiştirilmesi, başka bir iş yerine gönderilmesi, sendikal nedenle işçiye ayrımcılık yapılması vs. bütün bunlar işverenin işçiye uyguladığı mobbing'lere birer örnektir.


Sizin durumunuzda hem mobbing hem de eşit işlem borcuna aykırılık (ayrımcılık) söz konusu olduğunu düşünüyorum.

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Avukatlara soru sormak için,