Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
AYM ADİL SÜREDE YARGILANMA HAKKI İHLALİNDE DERDEST DOSYALARI KABUL ETMİYOR MU ARTIK ?
0

AYM ADİL SÜREDE YARGILANMA HAKKI İHLALİNDE DERDEST DOSYALARI KABUL ETMİYOR MU ARTIK ?

SELAM
işçi alacak davamda 6 yıl yargılama süresi devam etti ve dosyam yargıtayda... dosyam derdest iken AYM ye adil yargılanma süresi ihlal edildi gerekçesi ile manevi tazminat talebi yaparsam aşağıdaki gibi olumsuz bir sonuçla karşılaşır mıyım?

AYM NİN BAZI KARARLARINDA AŞAĞIDAKİ GEREKÇELERLE MANEVİ TAZMİNAT TALEBİ RED EDİLMİŞ PEK ÇOK DOSYA VAR TESPİT ETTİĞİM.... TEŞK...

'' ........................................................................
2. Değerlendirme

18. Ferat Yüksel (B. No: 2014/13828, 12/9/2018) kararında Anayasa Mahkemesi; yargılamaların makul sürede sonuçlandırılmadığı ya da yargı kararlarının geç veya eksik icra edildiği ya da hiç icra edilmediği iddiasıyla 31/7/2018 tarihinden önce gerçekleştirilen bireysel başvurulara ilişkin olarak Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu Başkanlığına (Tazminat Komisyonu) başvuru imkânının getirilmesine ilişkin yolu ulaşılabilir olma, başarı şansı sunma ve yeterli giderim sağlama kapasitesinin bulunup bulunmadığı yönlerinden inceleyerek bu yolun etkililiğini tartışmıştır.

19. Ferat Yüksel kararında özetle anılan başvuru yolunun kişileri mali külfet altına sokmaması ve başvuruda kolaylık sağlaması nedenleriyle ulaşılabilir olduğu, düzenleniş şekli itibarıyla ihlal iddialarına makul bir başarı şansı sunma kapasitesinden mahrum olmadığı vetazminat ödenmesine imkân tanıması ve/veya bu mümkün olmadığında başka türlü telafi olanakları sunması nedenleriyle potansiyel olarak yeterli giderim sağlama imkânına sahip olduğu hususunda değerlendirmelerde bulunulmuştur (Ferat Yüksel, §§ 27-34). Bu gerekçeler doğrultusunda Anayasa Mahkemesi, ilk bakışta ulaşılabilir olan ve ihlal iddialarıyla ilgili başarı şansı sunma ve yeterli giderim sağlama kapasitesi olduğu görülen Tazminat Komisyonuna başvuru yolu tüketilmeden yapılan başvurunun incelenmesinin bireysel başvurunun ikincil niteliği ile bağdaşmayacağı sonucuna vararak başvuru yollarının tüketilmemiş olması nedeniyle kabul edilemezlik kararı vermiştir (Ferat Yüksel, §§ 35, 36).

20. Mevcut başvurunun bu kısmı yönünden söz konusu karardan ayrılmayı gerektiren bir durum bulunmamaktadır.

21. Açıklanan gerekçelerle başvurunun bu kısmının başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmesi gerekir.

..............................................''

3 yıl   pervane323   -  Diğer
0 0
1 yanıt - paylaş
0

anayasa mahkemesine başvuruda bulunabilmen için iç hukuk yollarının tükenmiş olması gerekir. yani kısacası yargıtaydaki dosyanın sonuçlanmış olması gerekir

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Avukatlara soru sormak için,