Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Tüketici Mahkemesine Başvuru
0

Tüketici Mahkemesine Başvuru

Bilindik bir mobilya mağazasından 15 Eylül tarihinde mobilya siparişi verdik. Belli bir miktar kapora ödeyip kalan tutarın da ürün tesliminden 1 gün önce olacağı sözleşmede yazmaktadır. Mağaza yöneticisi satın alınan ürünlerden bazılarının 15-20 gün içinde teslim edileceğini sözleşmeye yazdı. Buna karşın defalarca aramama rağmen firma o ürünleri belirttiği tarihte getirmedi. 40. gün arayıp kendi kafalarına göre (sözleşmede yazmıyor) belirledikleri bir tutarı (kapora ek olarak) ödemem karşılığında getireceklerini, ben ise sadece getirecekleri ürünlerin farkını verebileceğimi, teslim etmedikleri ürünlerin ücretini ancak teslim edecekleri zaman yapacağımı söyledim. Ve nihayetinde teslimatı yapmadılar. Sözleşmede tüm ürünlerin teslim tarihi de 15 Kasım olarak yazıyor ve o tarihe kadar muhtemelen hiçbir ürünü getirmeyecekler ve hiçbir bilgi de vermiyorlar teslim tarihiyle ilgili. İptal ve iade durumunda alıcı 30% ücreti öder şeklinde de bir madde var fakat ürünlerle ilgili teslimata yönelik bir bilgi vermiyorlar. Tüketici mahkemesine başvurmayı düşünüyorum. Nasıl bir işlem süreci başlatmalıyım?

3+ yıl   bennu   -  Diğer
0 0
1 yanıt - paylaş
+1

Merhabalar,
İnternet üzerinden sipariş verdiyseniz hiçbir cezai ücret ödemden cayma hakkınız vardır. Cayma bildiriminizi satıcıya yazılı bir şekilde yapmalısınız. Eğer satıcı size 14 gün içinde cayma hakkınız olduğunu bildirmişse ve ürünleri almak istemiyorsanız bu süre içinde bildirimi yapın. Satıcı size 14 gün içinde yaptığınız tüm ödemeleri de iade etmelidir.
Eğer ürünleri taahüt edilen süreye kadar baklemek istiyorsanız (satıcının taahüt ettiği süre 30 günü geçemez) ve yine alamadıysanız sözleşmeyi feshedebilirsiniz.
İnternet üzerinden yapmadıysanız iade etmek istediğniz ürünleri yine yazılı bir şekilde satıcıya bildirerek sözleşmeden dönebilirsiniz.
Satıcı ile aranızda konu ile ilgili herhangi bir uyuşmazlık çıkarsa ve uyuşmazlığın konusu 6920 TL'nin altındaysa İlçe Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.

Merhabalar, Bahsettiğim 30 günlük süre mesafeli satış sözleşmelerinde(internetten, telefondan vs. yaptığınız sözleşmeler) kanunen düzenlenmiş bir süredir. Sizin yaptığınız sözleşme bu şekilde değilse süreye takılmanıza gerek yok. Siz ürünleri istemiyorsanız sözleşmeden döndüğünüzü satıcıya yazılı olarak bildirebilirsiniz. Gerekçe olarak da zamanında ifa etmediğini öne sürebilirsiniz. Yaptığınız ödemeleri ve zararınız doğmuşsa bu zararı da gerekçeniz ile talep edebilirsiniz. Eğer alacağınızı alamazsanız talep edeceğiniz miktarı da göz önünde bulundurarak Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz. Talep edeceğiniz miktar; 6.920 TL altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir statüsünde olan illerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasında ise İl Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 10.390 TL altında ise İl Tüketici Hakem Heyetleri, Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasında ise İl Tüketici Hakem Heyetleri, görevlidir. 10.390 TL üzerinde ise Tüketici Mahkemesi görevlidir. Tüketici Mahkemesinde dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunludur.

Merhabalar, süreç ne yazıkki yukarıda belirttiğim gibi 15 Eylül de başladı ve internet üzerinden değil de mağazada sözleşme yapıldı. Sözleşme de teslim tarihi 15 Kasım yani alışverişten 2 ay sonra. Siz neye istinaden 30 günü geçemez demiştiniz? Bir de toplam tutar İl Hakem Heyetine başvuru limitinden (10.390TL) den fazla dolayısıyla Tüketici Mahkemesine başvuru gerekiyor anladığım kadarıyla fakat yeni değişen yasaya göre bir de Arabuluculuk durumu söz konusuymuş nasıl bir yol izlemek gerekir?

3+ yıl bennu

Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.

Avukatlara soru sormak için,