Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
10 yıl sonra kiracının durumu
0

10 yıl sonra kiracının durumu

Şubat 2013 yılından bu yana aynı ev ve aynı ev sahibi kiracıyım. Kiraları günü gününe banka üzerinden öderim, kiralamanın başından bu yana. Komşulardan, ev sahibinden bize dönük herhangi bir şikayet olmamıştır, aksine komşu olarak takdir ediliriz her zaman.

Bu yıla kadar, yıllık zam artış oranı %10-%20 arası makul seviyelerde devam etmekte idi, ev sahibinin takdiri ve benim muvafakatımla. Bu yıl 5 yıl sonra kira bedelinde güncelleme hakkımız var diyerek %60 oranında zam yaptı, yasal bir sınırlama olmasına rağmen. Bu bizi bağlamaz, gerçek enflasyon bu değil diyerek. Bunu ya kabullenmek ya da çıkmak zorundaydım. Piyasaların aşırı yükselmiş olmasını da göz önünde bulundurarak, ve bir çekişme, sürtüşme durumu hasıl olmasın diye, kabullendim.

Henüz gelecek yıl 2023 Şubat ayı, kira artış zamanı gelmeden, ev sahibi beni arayıp, devletin sınırladığı orana bağlı kalmamız mümkün değil, kanunlar bizi bağlamaz, yüksek bir oranda artış yapacağız, ya da çıkabilirsin şimdiden, sen bilirsin dedi.

Bu durumda gelecek yıl zam tarihi geldiğinde, yukarıda ilk paragrafta tasvir ettiğim şekliyle, 10 yılı aşkın süredir kiracı konumunda olacağım. Şayet anlaşamazsak, çok fahiş oranlarda zam yapmak isterse, benim haklarım nedir, onun yapabilecekleri nedir?

Diğer bir sorum, ev sahibi, kombi gibi biz ilk oturmaya başlarken arızalı, ya da bizim normal kullanımımıza rağmen, zaman içerisinde arızalanmış demirbaş eşyaları bizim tamir ettirmemiz gerektiğini söylüyor. Ayrıca ısıtma tesisatı bakımı gibi rutin (bir kaç yılda bir) masraf gerektiren işleri bizim karşılamamız gerektiğini söylüyor. Ev ve demirbaş eşyalar normal kullanılmış olsa da, zamanla oluşan arızalanma ya da bakım masrafları kime aittir, bu meselenin bahsi geçen kanun hükümleri nelerdir? Bu masrafları ben kabulleniyorum. Kabullenmezsem ev sahibi ile tatsızlık yaşanacak ve evden çıkmamızı isteyecek. Bunları faturalandırsam, daha sonra dilersem, ya da gerekli görürsem (kira oranında anlaşmazlık olması ve evden ayrılmamız gerekmesi gibi durumlarda) kendisinden bir şekilde tahsil edebilir miyim?

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

Merhabalar,
Konuyla ilgili detaylı hukuki danışmanlık için 05332817168 numaralı irtibat hattımdan iletişime geçebilirsiniz.
Av. Kübra Elbirler

Avukatlara soru sormak için