Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Alacağın devri sebebe bağlı mı yoksa soyut bir hukuki işlem midir bu sonuç doğrultusunda hangi görüşün hangi hukuki sonucudur?
0

Alacağın devri sebebe bağlı mı yoksa soyut bir hukuki işlem midir bu sonuç doğrultusunda hangi görüşün hangi hukuki sonucudur?

Alacağın devri sebebe bağlı mı yoksa soyut bir hukuki işlem midir bu sonuç doğrultusunda hangi görüşün hangi hukuki sonucudur? Biraz detaylı bilgilendirirseniz çok sevinirim...

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

Sebebe Bağlı İşlemler: Genel olarak her hukuki işlemin bir sebebi vardır. Çünkü hukuki işlemler belli amaçları gerçekleştirmek için yapılırlar. Sebep, işleme esas teşkil eden hukuki amaçtır. Sebebe bağlı olan hukuki işlemde sebebin olmaması veya geçerli olmaması yapılan işlemi sakatlar. Borçlar Kanununda öngörülen işlemlerin çoğu sebebe bağlı hukuki işlemlerdir.Kazandırıcı işlemlerde hukukî sebepleri, borç ödeme sebebi (causa solvendi), alacak edinme sebebi (causa credendi) ve bağışlama sebebi (causa donandi) olarak üçe ayırmak mümkündür. Örneğin, bir kimse diğer bir kimseye ödünç para verdiğinde, onun alacak edinme sebebi söz konusudur. Bir kişinin kardeşine okulu iyi dereceyle bitirince bir saat hediye etmesinin sebebi ise bağışlamadır. Buna karşılık, bir işverenin yanında çalıştırdığı işçiye ay sonunda ücretini ödemesinde ise borç ödeme sebebi vardır.

Sebebe Bağlı Olmayan(Soyut) İşlemler: Bu tür işlemlerde sebep gösterme zorunluluğu yoktur. Bu sebeple böyle işlemlere sebebe bağlı olmayan ( mücerret = soyut işlemler) veya sebepsiz işlemler denilmektedir. Diğer bir ifadeyle bir işlemin varlığı, hukukî bir sebebin varlığına veya geçerliliğine bağlı değilse ortada sebebe bağlı olmayan bir işlem vardır. BK.m. 17’ye göre, sebebi gösterilmeyen borç ikrarı geçerlidir. Örneğin, A’nın B’ye “sana 1000 TL borcun var” demesinde olduğu gibi. Burada artık A’nın B’ye neden borcu olduğu araştırılmaz. Türk Ticaret Kanunu’nda öngörülen kambiyo senetleri (bono, poliçe, çek) de sebepten mücerret işlemlerdir. Örneğin, A’nın B’ye ondan aldığı dizüstü bilgisayarı için 1000 TL bedelli bir bono verdiğini kabul edelim. Daha sonra A, B’den dizüstü bilgisayarı almaktan vazgeçmiş olsa bile bononun geçerliliğini etkilemez.

Alacağın devri işlemi sebebe bağlı bir hukuki işlemdir. Bu işlem kazandırıcı bir işlemdir. Her kazandırma gibi alacağın devri de bir sebebe bağlanmalıdır. Bu sebep borcun ifası, inançlı devir veya bağışlama olabilir.

Avukatlara soru sormak için