Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİ NEDİR? ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİNİ KİM TALEP EDEBİLİR, KİMDEN TALEP EDEBİLİR?
0

ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİ NEDİR? ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİNİ KİM TALEP EDEBİLİR, KİMDEN TALEP EDEBİLİR?

ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİ NEDİR?

Araç mahrumiyet bedeli, Yargıtayın yerleşik içtihatlarında, hasar gören araç sahibinin ihtiyaçları için aracı kullanamamaktan doğan süre içinde aynı nitelikteki araç için (ikame araç) ödemesi gereken bedel olarak tanımlanmaktadır. Aracın onarım için serviste kaldığı süre içinde, araçtan mahrum kalmasından dolayı talep edilebilecek bir tazminat olarak da nitelendirilebilir.

Araç mahrumiyet bedeli; araç mahrumiyet tazminatı, araç yoksunluk tazminatı, araç ikame bedeli, ikame araç tazminatı gibi farklı isimlerle de ifade edilebilmektedir.

Yargıtay içtihatlarına göre araç mahrumiyet bedeli talep edilebilmesi için araç kiralandığına dair herhangi bir belge veya ödeme belgesi sunulması zorunlu değildir.

Yargıtay, oluşan hasarın niteliğine göre makul tamir süresi belirlenerek, ihtiyaçları için aracı kullanamamaktan doğan ve bu süre içinde ikame araç için ödemesi gereken bedel kadar araç mahrumiyet bedeline karar verilmesi gerektiğine karar vermiştir.

Meydana gelen bir trafik kazası sonucunda hasar gören aracın onarım için serviste kaldığı süre içinde, sırf sahibinin araçtan mahrum kalmış olması sebebiyle tazminat talep edilebilir.

Araç mahrumiyet bedeli talep edilebilmesi için, araçta oluşan hasarın bir trafik kazası sonucu oluşması zorunlu değildir. Her türlü hasar sonucu araç mahrumiyet bedeli talep edilebilir. Örneğin kundaklama, sel veya aracın üzerine cisim düşmesi gibi çeşitli nedenlerden dolayı araç zarar görebilir ve araçtan mahrum kalınabilir.

Mahrum kalınan araç ticari faaliyette kullanılan araç olabileceği gibi şahsi kullanıma mahsus bir araçta olabilir. Araç mahrumiyet bedeli, hem ticari faaliyette kullanılan araçlar hem de şahsi kullanıma mahsus araçlar için talep edilebilir. Ancak, aracın kullanılış amacına göre tazminatın belirlenmesi farklılık gösterecektir. Araç mahrumiyet bedeli, ticari faaliyette kullanılan araçlarda ve şahsi kullanıma mahsus araçlarda farklı şekilde hesaplanır. Eğer araç ticari ise ilave olarak aracın kullanılamadığı süreye ilişkin ticari kazanç kaybı da tazminat hesaplamasına dahil edilecektir.

Araç mahrumiyet bedelinin hesaplanmasında, aşağıdaki faktörler göz önünde bulundurulur:

• Aracın markası ve modeli

• Aracın yaşı

• Aracın hasar durumu

• Onarım süresi

• Emsal araçlar için günlük kiralama bedeli

ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİNİ KİM TALEP EDEBİLİR?

Araç mahrumiyet bedelini, tamamen (%100) kusurlu olmayan aracın sahibi talep edebilir.

ARAÇ MAHRUMİYET BEDELİ KİMDEN TALEP EDİLEBİLİR?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 92/1-k maddesi uyarınca araç mahrumiyet zararı Zorunlu Mali Mesuliyet Sigortası (ZMMS) kapsamında değildir. Bu nedenle araç mahrumiyetinden doğan zararlardan sigorta şirketleri sorumlu değildir. Trafik kazası nedeniyle aracın kullanılmadığı süre için talep edilebilecek olan araç mahrumiyet bedeli, sigorta şirketleri tarafından karşılanmaz.

Sigorta şirketi araçta trafik kazası nedeniyle oluşan gerçek zarardan sorumludur. Araç mahrumiyetine ilişkin zarar, gerçek zarar kapsamında değil, dolaylı zararlardandır. Bu nedenle araç mahrumiyetine ilişkin zarar kaleminden sigorta şirketi sorumlu değildir. (Ticari kazanç kaybı, gelir kaybı zararı, kâr kaybı, iş durması zararı, kira mahrumiyeti, araçta taşınan eşyanın uğrayacağı zarar, aracın üzerindeki eşyaların yüklenme ve taşınma bedelleri gibi zararlarda zorunlu trafik sigortası teminat kapsamı dışındadır.)

Araç mahrumiyet bedeli kusurlu aracın işleteni ve/veya sürücüsünden talep edebilir. Kusurlu araç sürücüsü ile kusurlu araç sahibi bu zarardan müteselsilen, yani birlikte sorumludur. Araç mahrumiyet bedeli kusurlu aracın sahibi ve kusuruyla kazaya sebebiyet veren sürücü olmak üzere birinden istenebileceği gibi her ikisinden birlikte de istenebilir.
https://www.muratakman.com/post/arac-mahrumiyet-bedeli
https://www.muratakman.com/

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
+1

Elinize sağlık...Güzel bir çalışma...

Avukatlara soru sormak için