Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Araçta Yolcu Olarak Bulunanların Beraberindeki Bagaj ve Eşyaya Gelen Zarardan Dolayı Sorumluluk Kime Aittir:
0

Araçta Yolcu Olarak Bulunanların Beraberindeki Bagaj ve Eşyaya Gelen Zarardan Dolayı Sorumluluk Kime Aittir:

Araçta Yolcu Olarak Bulunanların Beraberindeki Bagaj ve Eşyaya Gelen Zarardan Dolayı Sorumluluk Kime Aittir:
KTK ‘nun 87. Maddesinin 2. fıkrasına göre” Zarar görenin beraberinde bulunan bagaj ve benzeri eşya dışında araçta taşınan eşyanın uğradığı zararlardan dolayı işletenin veya araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibinin sorumluluğu da genel hükümlere tabidir.”
Bu kanuni düzenleme uyarınca sadece zarar görenin yanında bulunan el çantası, el bagajı vb. eşyalar KTK kapsamında olacağı, bunun dışında zarar görene ait olup da araçta taşınması için bagaja verilen eşya ise genel hükümlere tabidir. Yani bu durumda sigorta şirketi sorumlu olmayacak, zarar gören genel hükümlere göre araç işletenine karşı talepte bulunacaktır.
Uygulamada zarar gören kişi, zarar gören taşınan eşyaların taşınması için ayrı bir ücret ödemişse bu eşyalar kanunda belirtilen zarar görenin beraberindeki eşyalar kavramına dahil olmayacaktır. Dolayısıyla sigorta şirketi ZMSS poliçesi kapsamında olmayan bu eşyalarda meydana gelen zarardan sorumlu değildir.
KTK 92. Maddesinin e bendinde” Motorlu araçta taşınan eşyanın uğrayacağı zararlar” ZMSS kapsamı dışında olduğu belirtilmiştir. ZMSS Genel Şartları A/6-e bendinde “zarar görenlerin beraberinde bulunan bagaj ve benzeri eşya dışında sigortalı araçta veya bu araç vasıtasıyla çekilen römorkta taşınan eşyanın uğradığı zararlardan davalı sigortalıya karşı ileri sürülecek talepler ”in teminat dışı olacağı belirtilmiştir.
Ancak 92. Maddedeki ifadeden “ zarar görenin beraberinde bulunmayan bagaj ve eşyanın uğrayacağı zararlar” şeklinde anlaşılmalıdır.
Yargıtay’ın son içtihatlarına göre zarar görenin beraberinde bulunan eşyalar haricinde araçta taşınan eşyaları taşıyan aracın sigortacısının sadece bu hükümden faydalanacağı, kazaya karışan diğer araçların sigortacılarının faydalanamayacaktır. Örneğin A’ya ait eşyalar B’ye ait araç ile taşınması sırasında C’ye ait araç ile çarpışması sonucu eşyanın zarara uğradığı, kazanın meydana gelmesinde her iki aracın kusurlu olduğunu varsayalım. Bu durumda B’ye ait aracın sigorta şirketi A’ya ait eşyalarda meydana gelen zarardan sorumlu olmayacaktır. Ancak C’ye ait aracın sigorta şirketi sorumlu olacak yani yasanın bu hükmünden 3. Şahsın sigortacısı yararlanamayacaktır.

0 0
0 yanıt   -  

Avukatlara soru sormak için