Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Babamın borçlarından dolayı reddi miras açtık. Borç kime kalır?
0

Babamın borçlarından dolayı reddi miras açtık. Borç kime kalır?

Merhaba, babam vefat etti ve borçlarından dolayı reddi miras yaptık ve kabul edildi. Borç bizden sonra kardeşlerine ve ölen amcamın çocuğuna kalır mı? Onların da reddi miras yapması gerekiyor mu?

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

T.C
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO. 2010/16264
KARAR NO. 2011/5468
KARAR TARİHİ. 28.3.2011

>MİRASIN REDDEDİLMESİ--MİRASIN KABUL EDİLMEMESİ--MİRASIN TASFİYESİ

4721/m.612,614/1-2

ÖZET : Mirasçılar, mirası reddederken, kendilerinden sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını tasfiyeden önce isteyebilirler. Bu takdirde ret, Sulh hakimi tarafından sonra gelen mirasçılara bildirilir, bunlar bir ay içinde mirası kabul etmezlerse, reddetmiş sayılırlar. Olayda miras en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunmuş, bunlar kendilerinden sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmediklerinin sorulması yönünde bir talepte bulunmamışlardır. Bu halde miras iflas hükümlerine tasfiyeye tabidir. Miras, mirasbırakanın kardeşine geçmemiştir, bu kişinin ret hakkı bulunmamaktadır. Bu husus gözetilmeden davacının ret beyanının tespit ve tesciline karar verilmesi doğru bulunmamıştır.

DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Mirasbırakan 25.05.2008 tarihinde ölmüş, en yakın yasal mirasçıları olan eşi ve çocukları üç ay içinde mirası kayıtsız ve şartsız reddetmişlerdir. En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, Sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir. ( TMK.md.612 ). Mirasçılar, mirası reddederken, kendilerinden sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmeyeceklerinin sorulmasını tasfiyeden önce isteyebilirler. Bu takdirde ret, Sulh hakimi tarafından sonra gelen mirasçılara bildirilir, bunlar bir ay içinde mirası kabul etmezlerse, reddetmiş sayılırlar ( TMK.md.614/1-2 ). Olayda miras en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunmuş, bunlar kendilerinden sonra gelen mirasçılardan mirası kabul edip etmediklerinin sorulması yönünde bir talepte bulunmamışlardır. Bu halde miras iflas hükümlerine tasfiyeye tabidir. Miras, mirasbırakanın kardeşine geçmemiştir, bu kişinin ret hakkı bulunmamaktadır. Bu husus gözetilmeden davacının ret beyanının tespit ve tesciline karar verilmesi doğru bulunmamıştır.

SONUÇ : Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, 28.03.2011 gününde oyçokluğuyla karar verildi.



ilgili yargıtay kararından anlaşılacağı üzere, sizin reddi miras yaparken sonra gelen mirasçılara mirası kabul edip etmediklerinin sorulmasını istemeniz ve bu kişilerin açıkça mirası kabul etmelerini belirtmesi durumunda hak ve borçlar sonra gelen mirasçılara geçer. Bu yönde bir talebiniz olmadıysa ve red etmiş iseniz miras tasfiye edilir. bu durumda reddi miras yapmalarına lüzum bulunmamaktadır.

Avukatlara soru sormak için