Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Boşanma sebepleri nelerdir, ortak çocuğun velayetini mahkeme kime verir?
0

Boşanma sebepleri nelerdir, ortak çocuğun velayetini mahkeme kime verir?

Evliliklerinin ilk zamanlarından beri pek anlaşamayan pelin ve Mustafa henüz evliliklerinin 2. Yılında pelin'in alkol kullanımı ve şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanmayı düşünmektedirler. Çocuğun müşterek çocuğu henüz bir yaşındadır.
1.TMK'ya boşanma sebeplerini yazarak pelin ve Mustafa çifti için bu sebeplerin oluşup oluşmadığıni sebebiyle birlikte belirtiniz.
2. TMK'ya göre çocuğun velayetinin kimde olacağı tarafların dava devam ederken ya da dava neticesinde talep edebilecekleri tazminatların türlerin ve sebepleri nedir

    -   Aile
0 0
1 yanıt   -  
+1

-Boşanma sebepleri zina, hayata kast pek kötü ve onur kırıcı davranış,suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı, evlilik birliğinin sarsılması olarak sıralanabilir. Pelin'in salt alkol kullanıyor olması bir boşanma sebebi olarak kabul edilemese de bu kullanımın boyutu kişinin evlilik gereği yükümlülüklerini yerien getirmesine engel oluyorsa boşanma nedenidir. Kişilerin şiddetli geçimsizlik dediği durumun TMK daki karşılığı evlilik birliğinin sarsılmasıdır. Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.

Dolayısıyla evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle taraflar mahkemeye başvurarak boşanabilirler.

2-Mahkeme boşanma veya ayrılığa karar verirken, olanak bulundukça ana ve babayı dinledikten ve çocuk vesayet altında ise vasinin ve vesayet makamının düşüncesini aldıktan sonra, ana ve babanın haklarını ve çocuk ile olan kişisel ilişkilerini düzenler. Velâyetin kullanılması kendisine verilmeyen eşin çocuk ile kişisel ilişkisinin düzenlenmesinde, çocuğun özellikle sağlık, eğitim ve ahlâk bakımından yararları esas tutulur. Bu eş, çocuğun bakım ve eğitim giderlerine gücü oranında katılmak zorundadır. Hâkim, istem hâlinde irat biçiminde ödenmesine karar verilen bu giderlerin gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir. Çocuğun velayetinin kimde kalacağının belirlenmesindeki temel esas çocuğun üstün yararıdır. 0-6 yaş arası çocuklar gelişimleri açısından anne şefkatine ihtiyaç duyduklarından velayet genelde anneye verilir. Şayet Pelin'in alkol kullanımı çocuğu olumsuz etkilemeyecek düzeyde ise velayetin anneye verilme ihtimali oldukça yüksektir.

Dava neticesinde Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir. Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.

Avukatlara soru sormak için