Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Dava açma süresi
0

Dava açma süresi

Lehime olan idare mahkemesi kararının uygulanması için idareye dilekçe yazmıştım. 60 gün iceresinde cevap gelmeseydi talebin zımnen redinin iptali istemiyle dava açacaktım. 58. günde idare işlemlerin hala devam ettiğine dair yazı gönderdi. Bu durumda benim dava açma sürem ne zamandan başlar? Dava açma hakkında bekleme süresi ne zaman biter?

    -   İdare
0 0
5 yanıt   -  
+1

Dava açma süreleri 15 Haziran 2020'ye kadar ertelenmiş durumdadır. Bu süre sonundan sizin herhalürkarda dava açmanız gerekir. Ancak daha sonraki süreçlerde yaşanacak zihin karışıklığına maruz kalmamanız için 15 Hazirandan hemen sonra dava açmanızı tavsiye ederiz.

0

İdarenin cevap vermesini beklemek zorunda değilsiniz. Ayrıca cevap verme süresi geçtikten sonraki 60 gün içinde dava açmak zorunlu olup bu süre hak düşürücüdür. İdarenin cevap vermesini beklemeden dava açma hakkınız vardır. İdarenin bu yazısına güvenip beklerseniz idare dava açma süreniz içinde cevap vermezse ve dava açma süresi geçtikten sonra da cevap vermeyip talebi zımnen reddederse hakkınızı kaybedersiniz. Dava süresi geçtikten sonra cevap verirse o cevaba dayanarak dava açabilirsiniz cevabın tebliğinden itibaren 60 gün içinde

0

Şöyle bir sey gördüm. İyuk md 10 da idarenin cevabı kesin değilse ilgili bu cevabi red sayip dava açabilecegi gibi, kesin cevabı da bekleyebilir. Bekleme süresi basvuru tarihinden itibaren 6 ayı geçmez. Bu durumda benim 4 ay daha bekleme surem oluyor. Doğrumudur?

0

Öncelikle sorunuz kararın uygulanması için dava mı yoksa kararın uygulanmaması sebebiyle tazminat davası mı bu bir netleştirilmelidir. Kararın uygulanmaması yeni bir işlem değildir bu sebeple idare mahkemesinde yeniden bir dava açılamayacağını düşünmekteyim. Daha doğrusu açılır ancak reddedilecektir muhtemelen. Zira zaten bu konuyla ilgili devam eden dosya bulunmaktadır. Ancak yine de siz bilirsiniz.

Bununla ilgili kararın 30 gün geçmesine rağmen(İyuk 28) uygulanmadığını idarenin de cevabınıda ekleyerek kararınızı veren idare mahkemesine ek beyanda bulunun. Çözüm olur mu bilmem ancak denemekte fayda bulunmaktadır.

İdare mahkemesi kararı, idare tarafından istinaftan yürütmenin durdurulması kararı bulunmaması halinde 30 gün içinde uygulanmalıdır, Aksi halde maddi ve manevi tazminat dava açma hakkınız doğacaktır. Kararın uygulanmaması sebebiyle uğradığınız manevi zararın söz gelimi 20.000 TL'nin ve varsa maddi zararın (rakam belirterek) tarafınıza ödenmesi talepli yeni bir başvuruda bulunun(iadeli taahhütle veya elden başvuruyla (evrak numarasını mutlaka alın)) akabinde gelen cevaba göre 60 gün içinde; gelmezse 60 günün dolmasından itibaren 60 gün içinde tam yargı davası açın muhtemelen kazanırsınız.

Ayrıca İlgili kamu görevlileri veya tespit edilememesi halinde kurumdaki ilgili kişilerin tespit edilmesi talebiyle görevin ihmal edildiği iddiasıyla Savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.

Kararı şimdi ya daha sonra uygulasalar bile manevi tazminat davası başvurusu yapıp ardından dava açmanızı şiddetle öneririm zira birçok lehe Danıştay kararları var bu yönde.

0

Yargı kararının uygulanması istemiyle hakkı talep ediyoruz. Bilindiği üzere yargı kararı idareyi doğrudan baglar. Hukuk devletinde yargı kararlarının uygulanmaması gibi bir durum söz konusu olmaz. Yargının iptal kararı idari işlemi tümden ortadan kaldırmaktadır. Idareyi bağlayıcidir. İdarenin eski kararında ısrar etmesi hukuku işlevsiz haline getirmektedir. Tazminat davasi acilabilinir. Ama ikinci iptal davasida acilabilinir. Bu yönde danıştay kararı buldum. Tazminat davası acmadan yargı kararı uygulanarak talebin reddinin iptali ile alakali dava açıyor. İlk mahkeme kabul ediyor. İstinaf bozuyor. Danıştay ilk mahkeme kararini haklı buluyor.

Avukatlara soru sormak için