Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
İlk incelemeye ilişkin kararlar doğrumudur?
0

İlk incelemeye ilişkin kararlar doğrumudur?

Ceyhan Terminali Doğal Gaz Boru Hattı Projesinin gerçekleştirilmesi amacıyla Adana ili Ceyhan ve Yumurtalık ilçeleri sınırları içerisinde yer alan ve ekli haritada gösterilen güzergaha isabet eden taşınmazlar ile söz konusu proje kapsamında inşa edilecek sabit tesisler,ulaşım yolları,enerji nakil hatları,katodik koruma hatları ve anot yataklarının yapımı amacıyla ihtiyaç duyulan taşınmazların Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü tarafından acele kamulaştırmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 27.maddesi gereğince, Cumhurbaşkanınca 08.06.2019 tarihinde karar verilmiştir.
Karar 09.06.2019 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış,aynı tarihte aynı tarihte bölgedeki taşınmaz sahiplerine bildirilmiştir.Acele kamulaştırılacak taşınmazlardan birinin maliki olan A,bu kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile iptal davası açmak istemektedir.
1. A dava açmadan önce işlemin hukuka aykırı olduğu gerekçesi ile kendi taşınmazının bu kapsamdan çıkarılması ve işlemin kendi taşınmazı bakımından geri alınması talebiyle 14.06.2019 tarihhinde Cumhurbaşkanlığına başvurmuştur.Cumhurbaşkanlığının başvuruya herhangi bir cevap vermemesi üzerine A, 15.08.2019 tarihinde acele kamulaştırma işlemine karşı görevli ve yetkili mahkemede iptal davası açmıştır.
a) Davada mahkeme ilk incelemeye ilişkin nasıl bir karar vermelidir ve nedeni?
b) a şıkkına vereceğiniz cevap kapsamındaki yargı kararına karşı kaç gün içerisinde,hangi mercie ve hangi kanun yoluna başvurabilir? Bu talebi inceleyen merci, talebi haklı bulursa nasıl bir karar vermelidir?Detaylı şekilde açıklar mısınız şimdiden çok teşekkür ederim ve sağlıklı günler dilerim.

    -   İdare
0 0
1 yanıt   -  
0

a. Acele kamulaştırma işlemlerinde 2577 sayılı kanunun 11. maddesi hükümleri uygulanmaz. Dolayısıyla A nın Cumhurbaşkanına başvuru yapması süreyi durdurmaz. A 30 günlük sürede davasını açmamıştır. İlk inceleme neticesinde 2577 sayılı kanunun 14/3-e maddesi gereği davanın reddine karar verilmesi gerekir.

b. Verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde Danıştay'a temyiz yoluna başvurulabilir. Danıştay evrak üzerinde yaptığı inceleme sonunda, maddi vakıalar hakkında edinilen bilgiyi yeterli görürse veya temyiz sadece hukuki noktalara ilişkin ise yahut temyiz olunan karardaki maddi yanlışlıkların düzeltilmesi mümkün ise işin esası hakkında karar verir. Aksi hâlde gerekli inceleme ve tahkikatı kendisi yaparak esas hakkında yeniden karar verir. Ancak, ilk inceleme üzerine verilen kararlara karşı yapılan temyizi haklı bulduğu hâllerde kararı bozmakla birlikte dosyayı geri gönderir. Temyiz üzerine verilen kararlar kesindir. Temyiz istemi en geç iki ay içinde karara bağlanır. Karar en geç bir ay içinde tebliğe çıkarılır.

1 yorum

Avukatlara soru sormak için