Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Yerde bulunan saatin mülkiyeti kime ait olur?
0

Yerde bulunan saatin mülkiyeti kime ait olur?

Atakan vergi dairesinde vergisini yatırırken altın 01.01.2015 yılında bir saat bulur. Atakan orada bu saatin kimin olduğunu öndeki sıradaki kişilere sorar. Hiç kimse olumlu yanıt vermez. Bunun üzerine Atakan sorumluluğunu yerine getirdiği düşüncesi ile vergi dairesindeki çalışanlara ve kolluğa haber vermeden saati alır ve 5 yıldan fazla süredir saatin malikidir. Saatin sahibi bu arada saati vergi dairesinde düşürdüğünü anlar ve kameradan Atakan’ın aldığını görür. Atakan’a 01.01.2023 yılında dava açar.
Olayda Beril saatini geri alabilir mi? Olaydaki mülkiyet türü nedir özelliklerini ve mülkiyetin kazanım durumlarını açıklayarak cevaplandırınız

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

Kaybedilmiş bir şeyi bulan kimse, malın sahibine, sahibini bilmiyorsa kolluk kuvvetlerine, köylerde muhtara bildirmek veya araştırma yapmak ve gerektiğinde ilân etmek zorundadır. Bulunan şey önemli ölçüde değerli ise, her hâlde kolluk kuvvetlerine veya muhtara bildirmek gerekir. Oturulan bir evde veya işyerinde ya da kamu hizmeti görülen yerde bir şey bulan kimse, bunu o yer sahibine veya kiracıya ya da kamu hizmeti görülen yerde denetim ve gözetim ile görevli olanlara teslim etmek zorundadır. Bulunan şeyin maliki, ilân veya kolluk kuvvetlerine ya da muhtara bildirme tarihinden başlayarak beş yıl içinde ortaya çıkmazsa; bulan kimse, yükümlülüklerini yerine getirmiş olmak koşuluyla o şeyin mülkiyetini kazanır.

Atakan yükümlülüklerini yerine getirmediği için kanunda öngörülen zamanaşımı süresi başlamamıştır. Bu yüzden mülkiyeti kazanamaz. Beril saati geri alabilir.

Olayda saatin mülkiyetinin tamamına tek başına malik olduğu için tam mülkiyet(tek kişilik mülkiyet) söz konusudur. Bu kişi kimseye hesap vermeden hukuk düzeni içinde tek başına istediği gibi tasarrufta bulunabilir, satabilir veya kiraya verebilir.

Aynı zamanda taşınır mal olduğu için taşınır mülkiyeti söz konusudur. Taşınır mülkiyetinin kapsamına, taşınır eşya ile doğal güçler girer. Taşınır eşya, özüne zarar verilmeden bir yerden başka bir yere taşınabilmesi mümkün olan eşyalardır. Taşınır mülkiyeti kanunda, taşınmaz dışında kalan tüm mallar olarak yer almaktadır. Edinilmeye elverişli ve taşınmaz mülkiyetinin kapsamında olmayan doğal güçler, taşınır mülkiyetinin kapsamına girer.

Avukatlara soru sormak için