Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Devam eden bir yargılamaya uygulanacak normun anayasaya aykırı olduğunu düşünen taraf ne yapmalıdır?
0

Devam eden bir yargılamaya uygulanacak normun anayasaya aykırı olduğunu düşünen taraf ne yapmalıdır?

Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesinde açılmış olan bir davada, davalı taraf, uyuşmazlığa uygulanacak hukuk normunun Anayasa’ya aykırı olduğu iddiasında bulunmuştur. Bu olaya göre;
a. Gümüşhane Asliye Hukuk Mahkemesi hâkimi davalı tarafın iddiasını ciddi bulduğu takdirde hangi yola müracaat edecektir, mahkeme bu süreçte eldeki davaya ilişkin nasıl bir yol izleyecektir? Açıklayınız.
b. Yukarıda verdiğiniz cevapta, hâkimin başvuracağı yoldaki merciiler ne şekilde bir inceleme yapacaktır? İnceleme sonucu nasıl bir karar verebilir?

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

1- Bu durumda somut norm denetimi yoluna gidilmelidir. Buna itiraz yoluyla denetim de denir. İtiraz yoluna ise ancak kanun ve Cumhurbaşkanlığı kararnameleri konu olabilir. Kanunların ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin şekil bakımından Anayasaya aykırılığı da itiraz yolunun konusu olamaz. Bu yolda, bir davaya bakmakta olan mahkeme, uygulanacak bir kanun veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hükümlerini Anayasa’ya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır.
Bu çerçevede itiraz yolunun koşulları şunlardır:
- Bakılmakta Olan Bir Dava Olmalıdır,
- Davaya Bakmakta Olan Bir “Mahkeme” Olmalıdır,
- Davada Uygulanacak bir Kanun ya da Cumhurbaşkanlığı kararnamesi Hükmü Olmalıdır,
- Mahkeme Uygulanacak Hükmü Anayasa'ya Aykırı Görmeli veya Aykırılık İddiasının Ciddi Olduğu Kanısına Varmalıdır.

2-Anayasa Mahkemesi itiraz yolunda “ret” ya da “iptal” kararı verebilir. Ret kararı ilk ya da esas inceleme aşamasında verilebilir.

Avukatlara soru sormak için