Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Pandemi sebebiyle giremediği dersimin ödevine yardımcı olabilir misiniz?
0

Pandemi sebebiyle giremediği dersimin ödevine yardımcı olabilir misiniz?

“…Mahkemece boşanmaya sebebiyet veren olaylarda tarafların eşit kusurlu oldukları kabul edilerek her iki davanın da kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmiş ise de; yapılan yargılama ve toplanan delillerden tarafların 2012 yılı Ekim ayından bu yana fiilen ayrı yaşadıkları, davalı-karşı davacı erkeğin 21.05.2013 tarihinde Noter kanalı ile davacı-karşı davalı eşine eve dön ihtarında bulunduğu, ancak tarafların bir araya gelmedikleri, kadın tarafından 27.06.2013 tarihinde boşanma davasının açıldığı, erkek tarafından Türk Medeni Kanunu’nun 166/1 maddesinde düzenlenen evlilik birliğinin sarsılması hukuki nedenine dayalı karşı davanın da 16.08.2013 tarihinde açıldığı mahkemece davacı-karşı davalı kadına kusur olarak yüklenen "Eşine ve çocuklarına hitaben üçünüzü de bırakır giderim" şeklindeki söyleminin ise fiili ayrılık tarihinden öncesinde vuku bulduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda davalı-karşı davacı erkek, davacı-karşı davalı kadını ortak konuta dönmesi için davet ettiğinden erkeğin, ihtar istek tarihinden önceki olayları affettiği, ez azından hoşgörüyle karşıladığının kabulü gerekir. İhtar istek tarihinden sonra ise, kadının boşanmayı gerektirir herhangi bir kusurlu davranışı ispatlanamamıştır.



Kadının ortak konuta dönmesi için davet edilmesi erkeğin, ihtar istek tarihinden önceki olayları affettiği, en azından hoşgörüyle karşıladığı şeklinde kabul edilmelidir. İhtar istek tarihinden sonra ise, kadının boşanmayı gerektirir herhangi bir kusurlu davranışı ispatlanamamıştır.
Mahkemece yaşı nedeniyle idrak çağında bulunan ortak çocuklar 2004 doğumlu Elifnur ve 2006 doğumlu Sudenur'un velayetleri konusunda görüşlerine başvurulmadan karar verilmiştir…”

1. Dava konusu olayda çözümlenmesi gereken hukuki problem nedir? Tespit ediniz.
2. Çocukların velayetinin kime verilmesi gerektiği konusunda mahkeme ve Yargıtay’ın görüşlerini yazarak, siz hâkim olsaydınız nasıl karar verirdiniz? Hangi hükme veya hükümlere dayanarak açıklayınız.
3. Boşanma davası devam ederken ortak çocuklar Elifnur ve Sudenur için nafaka talep edilebilir mi? Açıklayınız. Hâkim bu talebi reddetse taraflar tekrar nafaka talebinde bulunabilir mi?

    -   Aile
0 0
2 yanıt   -  
+1

1- Somut olaydaki hukuki uyuşmazlık davanın taraflarından hangisinin daha ağır kusurlu olduğu, evlilik birliğinin temelden sarsılmasına ilişkin boşanma şartlarının mevcut olup olmadığı, çocukların velayetinin taraflardan hangisine verileceğine ilişkindir.

2-Çocukların velayetinin kime verileceğinin belirlenmesinde aslolan çocuğun üstün yararıdır. Dolayısıyla her iki çocuk ve davanın taraflarıyla uzmanın görüşmesi, velayet hususundaki görüşlerini alması, tarafların sosyal ve ekonomik durumlarını tespit ederek görüşlerini sunması, mahkemenin de çocukların görüşünü ve tarafların durumunu değerlendirerek karar vermesi gerekir.

3-Dava devam ederken çocuklar için tedbir nafakasına hükmedilir. Hakim tedbir nafakasına re'sen de hükmedebilir. Değişen ekonomik şartlar ve ihtiyaçların göz önünde bulundurulması talebiyle yeniden nafaka konusunda karar verilmesi istenebilir.

0

Çok teşekkür ediyorum.

Avukatlara soru sormak için