Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Şerh
0

Şerh

Hatay’da bir daire sahibi olan Aysun, ileride bu daireyi satın almak isteyen Bekir ile usulüne uygun bir taşınmaz satış vaadi sözleşmesi yapmış ve sözleşmeden doğan hak tapuya şerh edilmiştir.
Şerhler hakkında detaylı bilgi vererek şerh verilebilecek haklar, şerhin etkisi, malikin tasarruf yetkisini kısıtlayan şerhler ve taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin şerh edilip edilmeyeceği hususunu açıklayınız.

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

Gayrimenkullere ait tapu kütüğü sayfasında şerhler sütunu bulunur. Bu sütuna bir ifadenin yazılmasına “şerh koymak” veya “şerh işlemi” adı verilir. Şerh, kanunların sınırlı olarak izin verdiği ölçüde şerhler sütununa bu hususların yazılmasıdır. Şerh konulmasının amacı, şerh edilen alacak haklarının gayrimenkul üzerinde daha sonra hak kazanmış kişilere karşı da ileri sürülebilmesi imkanını yaratmak; diğer hususlarda ise üçüncü kişilerin iyi niyet iddiasında bulunmasını engellemektir. Şerhin konusunu oluşturabilecek hususları; kişisel haklar, gayrimenkul malikinin tasarruf yetkisinin kısıtlayan işlemler ve geçici tescil olarak üç ayrı başlık altında toplayabiliriz. Böylece şerh birbirinden farklı konular için geçerli olan bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır.
Önemli olan husus bir hukuk kuralı tarafından açıkça öngörülmeyenler hususlar şerh işlemine konu edilemez. Tarafların bu konuda anlaşmaları ya da tapu memurunun şerh işlemini yapması sonucu değiştirmez.

Tapu Kanunu'nun 26/6'ncı maddesine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesinin tapuda şerh edilmesinden itibaren beş yıl içerisinde satış, haciz, ipotek işlemleri yapılamaz ve benzer irtifak hakları tapuya tescil edilemez. Tapuya şerh edilen satış vaadi sözleşmesi on sene süre ile hüküm ve sonuç doğurmaya devam edecektir.

Avukatlara soru sormak için