Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Şirketten çıkma
0

Şirketten çıkma

merhabalar. müvekkili, yurt dışına çıkma vaadiyle bir şirkete ortak yapıyorlar. Mevcut şirket ise resmiyette olan ancak kuruluş ismiyle alakalı herhangi bir faaliyeti olmayan, sadece üyelerini yurt dışına çıkarma amacında olan bir şirket. müvekkil şimdi şirkettte temsile yetkili müdür ve ortak. kendisi bu şirketin resmiyette üzerinden çıkmasını istemektedir. bununla iligili hangi dava açılmalı ve hangi mahkemede açılmalı teşekkürler...

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
+1

Ticari temsilci, işletme sahibinin ,ticari işletmeyi yönetmek ve işletmeye ilişkin işlemlerde ticaret unvanı altında ,ticari temsil yetkisi ile kendisini temsil etmek üzere ,açıkça ya da örtülü olarak yetki verdiği kişidir(TBKm.547/1).
Bu anlamda, Limitet şirket müdürünün bir ticari temsilci olduğu açıktır.
Ticari temsilci hakkında, TTK unda aksine bir hüküm olmamak koşulu ile,6098 sayılı TBK nun 547 ila 550 inci madde hükümleri uygulanır.
Birer ticari temsilci olan müdürler istifa hakkına sahiptirler.İstifa iş sözleşmesindeki hükümlere uygun olarak yapılır.Aksi durumda,şirketin tazminat talep etme hakkı vardır.
Ticari temsilci , her zaman sözleşmeyi ,yani müdürlük görevini tek taraflı olarak sona erdirebilir(6098 sayılı TBKm.512).Zira, limited şirkette müdürlük zorunlu bir görev değildir.
Müdürlerin istifaları tek taraflı olarak görevden ayrılmayı ifade eder.Bu sebeple ,istifanın kabulü için herhangi bir makamın ,örneğin müdürler kurulu ya da genel kurulun onay veya kabulü aranmaz.
İstifa hem yazılı olarak hem de şirket sözleşmesine konulacak 'Müdürler kurulu toplantısına özürsüz olarak üst üste iki defa katılmayan müdür istifa etmiş sayılır.'yolunda hükümlere bağlı olarak gerçekleştirilebilir.Bu ikinci durumda istifa yazısı olmaksızın ,kendiliğinden müdür istifa etmiş kabul edilerek işlem yapılır.
Limited şirket, müdürün istifası ya da istifa etmiş sayılmasını bir yazı ile ilgili ticaret sicil müdürlüğüne bildirir.

Şirket sözleşmesi, ortaklara şirketten çıkma hakkını tanıyabilir, bu hakkın kullanılmasını belirli şartlara bağlayabilir. Her ortak, haklı sebeplerin varlığında şirketten çıkmasına karar verilmesi için dava açabilir. Mahkeme istem üzerine, dava süresince, davacının ortaklıktan doğan hak ve borçlarından bazılarının veya tümünün dondurulmasına veya davacı ortağın durumunun teminat altına alınması amacıyla diğer önlemlere karar verebilir. Dava asliye ticaret mahkemesinde açılmalıdır. Dava şirketin yerleşim yerinde açılmalıdır.

1 yorum

Avukatlara soru sormak için