Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Taşınmaz rehnine hâkim olan ilkeler nelerdir?
0

Taşınmaz rehnine hâkim olan ilkeler nelerdir?

Sahibi olduğu işletmeye yeni makineler satın almak isteyen Aslı, kullandığı kredinin teminatı olarak babasından kalma ev üzerinde, Batuhan lehine 1. derecede 100.000 TL anapara ipoteği tesis eder ve 2. dereceyi 200.000 TL için saklı tutar. Yeterli krediyi alamadığını düşünen Aslı, boşta olan 2. derece üzerinde 1.6.2017 tarihinde Cem lehine 50.000 TL, 1.8.2017 tarihinde Deniz lehine 150.000 TL anapara ipoteği tesis eder. Aslı’nın borçlarını ödeyememesi üzerine apartman dairesi 160.000 TL karşılığında paraya çevrilir. Paraya çevirme sonucunda Batuhan’a 100.000 TL, Cem’e 15.000 TL, Deniz’e 45.000 TL ödenir. Cem, kendi lehine olan ipoteğin Deniz lehine olan ipotekten daha önceki bir tarihte tesis edilmesi sebebiyle kendisine 50.000 TL ödenmesi gerektiğini iddia etmektedir. Cem bu iddiasında haklı mıdır?
Anapara ipoteği ne demektir, taşınmaz rehnine hâkim olan ilkeleri açıklayarak olayda rehninin paraya çevrilmesinde önceliği belirleyen sıranın hangi ilkeye göre belirleneceği hakkında detaylı bilgi vererek soruyu cevaplandırınız.

    -   Gayrimenkul
0 0
1 yanıt   -  
0

TMK 874 e göre Rehinli taşınmazın satış bedeli, alacaklılar arasında sıralarına göre dağıtılır. Aynı sırada olan alacaklılar arasında o sıraya düşen satış bedeli alacakları oranında dağıtılır. Dolayısıyla Cem iddiasında haklı değildir.

İpoteğin kuruluşu sırasında, teminat altına alınacak olan alacağın doğmuş ve miktarının belirli olması halinde, söz konusu alacak tutarının tapuya tescil edilmesiyle kurulan ipotek anapara ipoteğidir. Alacağın doğmuş ve miktarının belirli olması durumunda anapara ipoteği (sabit ipotek, adi ipotek, karz ipoteği, kesin borç ipoteği) mevcut olur.

Taşınmaz rehnine ferilik, alenilik, belirlilik ve sabit dereceler sistemi ilkeleri hakimdir.

Rehnin paraya çevrilmesinde sabit dereceler sistemi uygulanır.Sadece taşınmaz rehini için geçerli olan bu ilke, bir taşınmaz üzerinde birden fazla rehin hakkının kurulması halinde önceliğin taraflar arasında kararlaştırılan sıralama ile belirlenmesini ifade eder. Dereceleri oluşturma ancak malikin tek taraflı yazılı beyanı ile olabilir. Rehin hakkı hangi dereceye yazılmışsa o derece miktarı kadar bir güvence oluşur ve ilerleme de olmaz. Ayrıca dereceler birbirinden bağımsızdır ve boş derece bırakılarak da rehin hakkı kurulabilir.

Avukatlara soru sormak için