Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Türk Borçlar Kanunu Geçici 1. madde, %25 in üzerinde kira zammı geriye dönük isteme, kira iadesi
0

Türk Borçlar Kanunu Geçici 1. madde, %25 in üzerinde kira zammı geriye dönük isteme, kira iadesi

Geçici yasa ile belirlenen tarihler arasında yenilenen kira sözleşmemize göre bize en fazla %25 zam yapabilen ev sahibi %110 zam istedi. Biz ise daha yeni kiracı olmamıza , 5 yıllık olmamamıza rağmen tüfe 2023 mayıs ayı oranında bir zam yaparak %71 zam yapabileceğimizi söyledik en fazla. Kabul etmedi, emsal kiraları öne sürerek oturduğunuz semte göre teklif ettiğiniz kira çok düşük kalıyor %84,5 zam yapalım ama kiraya tekrar zam yapmak için 12 ay bekleyemem şimdilik %84,5 olsun, asgariye zam yapılınca tekrar zam yapalım dedi. Ama biz ters düşmemek için emsal kiraların şu an için bizi ilgilendirmediğini, çünkü henüz 5 yıllık kiracı olmadığımızı söyleyemedik. %84,5 u kabul etmek zorunda kaldık ama bir yıl içerisinde ikinci bir kira zammını kabul etmeyeceğimizi söyledik. O da bunu kabul etmedi. Bizi %110 zamlı istediği kirayı ödeye zorluyor.

Kira sözleşmemiz var, bu geçici yasayı kapsıyor sözleşme günü. Daha yeni 2. yılımız dolacak, 5 yıllık değiliz kira tespit davası açamaz. Tüm kiralarımızı açıklama kısmına kira yazarak, banka üzerinden ödüyoruz.

Şunu sormak istiyorum özetle bizim durumumuzda olan, yasal olarak %25 ödemesi gerekirken %110 gibi yüksek bir zam ödemeye zorlanan bir kiracı bunu kabul etmek zorunda kalırsa ve kiralarını hep banka aracılığı ile öderse geriye dönük geçici yasa kapsamına göre fazla ödediği kira miktarı için dava açıp iade talep edebiliyor mu?

Veya seneye yapılacak zammı eğer herhangi bir geçici yasa çıkarılmazsa, tüfe oranından daha düşük vermek istesek bu sene yasal olanın çok üzerinde ödediğimiz için, böyle bir hakkımız var mı?

Bir de eğer bize evden çık oğlum oturacak, torunum oturacak vs derse bize ne kadar bir süre zaman tanınıyor bunun için. Cevaplarsanız sevinirim.

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
+1

Yasal artış üzerinde alınan zammın iadesi talep edilebilir fakat bazı şartları var.
Gelecek celse yasal artış oranının altında zam teklif edemezsiniz .
Gereksinim sebebiyle tahliyenin ise birçok şartı var, çoğunlukla ev sahipleri bunlara riayet etmeden dava açıyorlar ve dava aleyhlerine sonuçlanıyor.
Tabi birden çok tahliye sebebi olduğundan her bir tahliye sebebi açısından ayrı ayrı değerlendirme yapmak gerekir.
Kira sözleşmeniz ile birlikte bir meslektaştan danışmanlık almanızı tavsiye ederim.

2 yorum

Avukatlara soru sormak için