Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Üzerin de aile konut şerhi olan gayrimenkul için vekaletname verilebilir mi ?
0

Üzerin de aile konut şerhi olan gayrimenkul için vekaletname verilebilir mi ?

Merhabalar, babam yurtdışına çıkıcak fakat oturduğumuz dairenin üstünde annemin aile konut şerhi var babam daire için bana vekaletname verebilir mi ? Yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler.

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

aile konut şerhi tapuda kayıtlı mı daire için size neden vekaletname vercek ki satılsa bile her iki tarafın onayı gerekli yoksa satış iptal olur babanızın vekaleti size vermesi sizi muhatap eder yine sonucu değiştirmez mantıklı olan tapuya işletmektir Behlül ile Bihter 10 yıllık evlidirler. Aile, Behlül`ün Tapu maliki olduğu Bursa, Osmangazi’ deki meskende oturmaktadır. TMK`ya göre, bu ev ‘Aile Konutu’dur. Bihter, kocasının bir gün hiç bir şey söylemeden aile konutunu satmasından korkmaktadır. Bihter`ın satışı önlemesi için, tapu kütüğüne oturdukları evin ‘Aile Konutu’ olduğuna dair kaydı (şerhi) işletmesi gerekmektedir. Bunun için, Bihter önce, bağlı olduğu muhtarlıktan ailenin o evde oturduğuna dair ikametgah senedini alır. Evlenme cüzdanıyla birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü`ne dilekçeyle başvurur. ‘Ben bu evde kocam Behlül ile birlikte oturuyorum. Tapu kütüğüne `Aile Konutu` olduğuna dair kaydın (şerhin) işlenmesini talep ediyorum’ der. Tapu sicil müdürü gerekli incelemeyi yaparak, aile konutu kaydını şerhler hanesine işler. Artık Bihter`ın senelerdir oturduğu ev, ‘Aile Konutu’ olmuştur. Bu konut hiçbir zaman Bihter`ın haberi olmadan satılmayacak ve ipotek edilemeyecektir.

Ama, üç-beş sene sonra meydana gelen bir ekonomik kriz sebebiyle Behlül, aile konutunu satıp daha küçük bir mesken almayı isteyebilir. Eşi Bihter büyük ve lüks semtteki meskenin satışına rıza göstermezse, Tapu Sicil Müdürü aile konutunun üçüncü kişiye satışını gerçekleştiremez.. Bu durumda, Behlül mahkemeye müracaat ederek ekonomik kriz sebebiyle işlerinin bozulduğunu, çocuğunun özel okul parasını ödeyemediğini, bu büyük daireyi satıp küçük bir mesken alıp ‘Aile Konutu’ olarak kullanacağını kalan parayla da çocuğunun eğitim masraflarını ve birikmiş borçlarını ödeyeceğini beyanla aile konutunun satılmasına izin verilmesini talep edebilir. Hakim tarafları dinleyerek ‘Aile Konutu’nun satışına izin verebilir.

Benzer durum aile konutunun kiralandığı durumlarda da olabilir.
Örneği bir kez daha değiştirelim. Behlül ailesiyle birlikte Bursa şehir merkezinde büyük bir evde kirada oturmaktadır. Ekonomik kriz nedeniyle mesken kiraları oldukça düşer. Ancak aile konutunun kirası yüksek bir bedel üzerinden devam etmektedir. Behlül`ün işleri de eskisi gibi iyi değildir. Pandemi nedeniyle haftada üç gün evden çalışmakta olan Behlül oturdukarı evi tahliye ederse, şehrin biraz dışında ama benzer niteliklere sahip bir evi daha ucuza kiralayabileceğini düşünmektedir. Eşi Bihter oturdukları evin kira sözleşmesinin feshine izin vermez ise Behlül mahkemeye müracaat ederek haklı sebebin varlığını kanıtlayabilirse hakim aile konutunun kira sözleşmesinin feshine izin verebilir.

Avukatlara soru sormak için