Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/26777 E. , 2022/11236 K. , 29.09.2022 T.
0

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2021/26777 E. , 2022/11236 K. , 29.09.2022 T.

DAVACI TARAFINDAN ARAÇ KİRALADIĞINA DAİR BELGE SUNULMASA DA TÜRK BORÇLAR KANUNUN 50. MADDESİ UYARINCA HAKİM ZARARI BELİRLEYEBİLİR. ARAÇTA OLUŞAN HASARIN NİTELİĞİNE GÖRE MAKUL TAMİR SÜRESİ BELİRLENEREK İHTİYAÇLARI İÇİN ARACI KULLANAMAMAKTAN DOĞAN BU SÜRE İÇİNDE İKAME ARAÇ İÇİN ÖDEMESİ GEREKEN BEDELİN NE OLACAĞI BİLİRKİŞİ RAPORUYLA BELİRLENEREK MAHRUMİYET BEDELİNE KARAR VERİLMESİ GEREKİR


Davacı vekili dava dilekçesinde; davacının adına kayıtlı ve idaresinde olan ... marka aracı ile kırmızı ışıkta beklerken davalının idaresindeki aracın davacıya arkadan çarptığını bu kaza nedeni ile meydana gelen 6.000,00 TL değer kaybı, 500,00 TL araç kira masrafının davalıdan alınarak davacıya verilmesini talep etmiştir. Davalı cevap dilekçesinde kusuru ve hasarı kabul etmediğini söyleyerek davanın reddini talep etmiştir. Mahkemece, toplanan delillere ve bilirkişi raporuna dayanılarak; davanın kısmen kabulü ile 2.500,00 TL değer kaybının davalıdan tahsiline karar vermiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir. Dava trafik kazasından kaynaklanan değer kaybı ve ikame araç bedeli talebine ilişkindir.


1-Davacı tarafça aracın 2014 model olduğu ve aracın trafiğe çıktıktan kısa bir süre sonra dava konusu kazanın gerçekleştiği bildirilmiştir. Bu durumda mahkemece aracın trafiğe çıkış belgeleri getirtilerek, aracın trafiğe çıktıktan ne kadar süre sonra kaza yaptığı da değerlendirilmek suretiyle; aracın modeli, markası, özellikleri, hasarı, yapılan onarım işlemleri, davacı tarafın iddiaları, davalı tarafın savunmaları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirilerek aracın kaza öncesi hasarsız ikinci el piyasa rayiç değeri ile kaza meydana geldikten ve tamir edildikten sonraki ikinci el piyasa rayiç değeri arasındaki farka göre değer kaybı zararının belirlenmesi, meydana gelebilecek çelişkilerin giderilmesi yönünden ayrıntılı, gerekçeli ve denetime açık yeni bir rapor alınması gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.


2-Davacının ikame araç bedeli talebi mahkemece davacı tarafından araç kiraladığına dair belge sunulmaması nedeni ile reddedilmiş olup bu süre ile ilgili araç kiralandığına dair belge sunulmasa da B.K.42 maddesi (50.md) uyarınca hakim zararı belirleyebilir. Bu durumda mahkemece, davacı aracında oluşan hasarın niteliğine göre makul tamir süresinin belirlenmesi ihtiyaçları için aracı kullanamamaktan doğan, bu süre içinde davacının (ikame araç) ödemesi gereken bedelin ne olacağı konularında ayrıntılı, gerekçeli, denetlenebilir rapor almak suretiyle davacının mahrumiyet bedeli talebi hakkında karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu biçimde eksik inceleme ile karar verilmesi isabetli değildir.

https://www.muratakman.com/post/arac-mahrumiyet-bedeli

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
+1

Paylaşımınız için teşekkürler.

Avukatlara soru sormak için