Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
Eşit işe eşit ücret almamak erkekler arasında da ayrımcılık tazminatına hak kazandırır mı?
0

Eşit işe eşit ücret almamak erkekler arasında da ayrımcılık tazminatına hak kazandırır mı?

Eşit işe eşit ücret, çelişkili kararlar?
Aşağıdaki kararlar neden çelişkili?
Aşağıdaki 2. karara göre "Eşit işe eşit ücret" almayan erkeklerde İ.K. madde 5 kapsamında ayrımcılık tazminatı alır mı?


"... davacı işçinin ücretinin emsali işçiden az ödenmesi 4857 sayılı İş Kanununun 5. maddesinde belirtilen ayrımcılık kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, davacının eşit davranma borcuna aykırılık (ayrımcılık) tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalıdır..." (9. Hukuk Dairesi 2015/30385 E. , 2019/3149 K.)

"... davacı cinsiyet ayrımcılığı yönündeki iddiasını kanıtlayamamış ise de işverenin eşit işe eşit ücret ödememesi eşit işlem borcunun ihlali niteliğindedir ve ayrımcılık tazminatının koşulları oluşmuştur ..." (9. Hukuk Dairesi, 2017/16279 E. , 2020/10415 K.)
( Not: Lütfen "İzmir Avukati" cevap yazmasın :) )

    -   Diğer
0 0
1 yanıt   -  
0

Beyefendi cevabı yazacağım ama bir daha Allah aşkına şunu sormayın.
Alttaki kararın tam metnine ulaşabilirseniz bakın; orda işverenin beyan ve tanıklarına göre: işçi, çok bşarılı çok performanslı, işyerine faydalı olarak nitelendirilmiş.
Yargıtay da diyor ki cinsiyet ayrımcılığı değil ama son fıkrada sayılan halden ötürü böyle başarılı bir işçinin ücretini diğer işçilerden az tutmak ayrımcılıktır.
üstteki kararda ise işveren işçinin kötü performansından dolayı ücretinin az olduğunu iddia ediyor ve bunu ispatlıyor. Yargıtay'da bu ispata ilişkin kararı veriyor.
Sorunuza gelirsek; siz emsal işçilerin çok üstünde bir performans ortaya koyduğunuzu ispatlar ve buna rağmen maaşınızın az olduğunu ifade ederseniz ayrımcılık tazminatı alırsınız.
Ama sonuç kesin böyle olur da denemez; çünkü alttaki karar yargıtayın nadir verdiği sürekli olmayan istisna bir içtihat.
genelde üstteki gibi kararlar çıkar.

Avukatlara soru sormak için