Bu sitenin tüm hakları Andis Hukuk'a aittir.

Andis Hukuk & Danışmanlık İstanbul Ofisi (0212) 571 19 31
https://g.co/kgs/9FKrPBN
https://andishukuk.com/
İşe iade davası ödeme hkk.
0

İşe iade davası ödeme hkk.

Değerli hukukçu,2019 yılı Kasım ay'ı nda başlayan işe iade davamı İSTİNAF süreci dahil 7 Şubat itibariyle kazandım.Ayrıldığım tarih itibariyle brüt maaşım 5175 tl idi.İlave haklar YOL ( AKBİL ) ÜCRETİ + YEMEK + YILLIK ZAM 'dır.

İşe iade olmam veya işe iade olmamam durumunda tarafıma ödenecek tutar takriben ( her iki şekilde de ) nekadar olacaktır.

Ayrıca mahkeme sürecinde,daca başlangıcından - sonuçlanana kadarki döneme ait tarafıma ödenecek tutara işletilecek yasal bir faiz olacak mı ? Yoksa işten çıkarıldığım tarihte ki 5175btl üzerinde herhangi bir yasal faiz işletilmeden bir ödeme mi yapılacaktır ?

Teşekkürler

Saygılar

    -   Diğer
0 0
5 yanıt   -  
+1

Kararın kesinleşeli 1 ayı geçmediyse ve işinize işsizlik ödeneğine hak kazanamayacağınız şekilde son verildiyse öncelikle işsizlik ödeneği hakkınızı almanızı öneririm. Tabi işinizden ayrıldıktan sonra işsiz geçirdiğiniz dönem varsa (max 10 aya kadar verilir) bu ödenekteki paranızı toplu alabilirsin. Bunun için yapmanız gereken 1 ay geçmeden kesinleşen mahkeme kararını işkura götürmenizdir.

Kesinleşen mahkeme kararından sonra noter aracılığıyla 10 gün içinde işe iade talebi yapmalısınız.

1-) işe iade talebini davalı işverenin kabul etmezse; fesih tarihin işvereninin senin işe iade talebini kabul etmedeği iradesini belirttiği tarih olur. (Bunu avukatına özellikle belirt.) Geriye dönük bütün alacakların bu tarihte senin pozisyonunda çalışan emsal bir işçi varsa onun giydirilmiş bürüt ücretine göre hesaplanır. İşe alınmaman durumunda açacağın alacak davasında kıdem tazminatına (belirttiğim fesih tarihinden itibaren) fiili uygulanan en yüksek mevduat faizi işler, ihbar tazminatına yasal (%9) faiz işler. 4 aylık boşta geçen süre ücretini ve 8 maaşa kadar işe başlatmama tazminatınıda alacak dava dilekçesinde talep edersin. İşe başlatmama tazminat tutarının kaç maaş olacağına hakim işyeri kıdemine göre karar verir.(4-8 maaş arası)

2-) işe iade davası bir alacak davası değildir, bir tespit davasıdır, kazandığın taktirde ayrı olarak alacak davasını açıp haklarını alırsın. Alacak davaları istinaf-temyiz dahil rahat 5 sene sürer.

3-) işverenin seni geri işe alırsa aynı pozisyondaki emsal işçinin ücretiyle ve eski bütün haklarınla işe başlatmak zorundadır. İşe geri alınırsan sadece boşta geçen 4 aylık bürüt ücretini ve en başta belirttiğim işsizlik ödeneği hakkını alırsın, birde 4 aylık çalışmadan boşta geçen süre için sgk pirimlerini işverenin geriye dönük ödemek zorundadır. Bu hakların verilmeden işe alınırsan alacak davası açarsın gene.

0

Öncelikle çok teşekkürler ,

Emeğinize sağlık sizden rica ediyorum kısa tutmaya sizi sıkmamaya çalışarak ifade ettiğim yazdıklarıma yanıt vermeniz mümkün mü

-İşten 10 ay 3 haftalıkken çıkarıldım,karar kesinleşeli 1 ay olmadı,kesinleşmiş mahkeme kararı İSTİNAF'ın vermiş olduğu kararmıdır ? Ve bu karar çıktısıyla mı tarafıma yakın İŞKUR'a gidip işsizlik maaşı hakedip haketmediğimi eğer haketmişsem toplu olarak almak istediğimi mi belirtmeliyim ?

-İşe iade talebimizi yaptık.Eğer işveren bu talebi kabul etmezse tarafıma min.4 ay max.8 ay'a kadar ödeme yapması gerekmezmi ? İşe iade almazsa alacaklarım için bir daha mı dava açmam gerekecek ? Fesih tarihim,işe iade talebimin gerçekleştiği ancak kabul edilmediği tarih olursa bu durumda işten çıkarıldığım tarihten işe iade talebimin gerçekleşmediği tarihe kadar kurumun çalışanı mı gözükmüş oluyorum ? Dolayısıyla alacak davası açınca söylediğiniz gibi kazanmam durumunda ( 5 sene çok uzun değil mi ? Siz daha iyi bilirsiniz ancak teamülen kurumlar davayı kaybettiğinde ödemiyorum gitsin birde alacak davası mı açsın derler yoksa tüm hakları ödeyip davanın kapanmasını mı isterler ) kazandığım tarih itibariyle benim pozisyonumda ( Departman Yöneticisi ) çalışanın giydirilmiş brüt ücreti üzerinden,kıdem tazminatı için fiili uygulanan en yüksek faiz + ihbar tazminatı için % 9 olacak şekilde aylık hesaplanır ve ilave olarak geçmişe dönük 4 aylık boşra geçen süre ödemesi + 8 ay'a kadar işe başlatmama tazminatı ödemesi yapılır,sizi yeterince doğru mu anladım ?

-Son olarak,eğer işe geri alınırsam 4 aylık brüt ücretimi faizi ?? ile ( faiz oranı hakkında bilgi iz var mı ? ) net olarak mı ödemeliler,yarın elimdeki davayu kazandığıma dair İSTİNAF mahkeme sonucu kağıdıyla İŞKUR'a gitmemi önerirmisiniz ?

Duamı aldınız,sağlıklı günleriniz eksik olmasın.

0

Alacak davası açmadan 5 kuruş alamazsınız düşüncesindeyim, işverenler ne kadar geç versem parayı o kadar iyi diye düşünür hep.... Ayrıca işe başlatmama tazminatı tutarını açacağınız alacak davasında (siz 8 maaş isteyin) fakat mahkeme belirler kaç maaş tazminat ödenmesi gerektiğine... İşten çıkarılmadan evvelki 3 yıl içinde en az 600 günlük piriminiz varsa işsizlik ödeneği hakkınız var, ben olsam 600 günüm varsa işkura müracat eder işsizlik ödeneği hakkımı vermezse işkura dava açardım, çalışmadıysam tabi o dönem... Bu konuda ümitlenmeyin derim çünkü yasal bir düzenleme yok (işe iade davaları için boşta geçen sürelerde işçinin işsizlik ödeneği hakkı olmalı bence) işkurun vermemesi muhtemel... Alacak davası veya icra takibi açmadan "kıdem tazminatı" hariç hiçbir alacağa faiz işlemez... Faizler yıllık işler aylık değil ve sadece anaparaya işler... Örnek 10.000 tl alacak talep ettiysen ve yerel mahkeme 5 sene sonra 10.000 tl alacağını karara kesin olarak bağladıysa, her yıl için %20 ise faiz, toplam 20.000 TL alırsın faiziyle.... Her sene için 2000, yani faize faiz işlemez.... Tavsiyem şudur, alacak davasında yerel mahkeme 2 sene içinde kararını verir. Üst mahkemenin sonucunu beklemeden direkt yerel mahkeme kararı ile icra takibi başlatın... İcrada faiz alacağınız günlük olarak hesaplanır... Yani alacağınız her gün artar.... Uyaptan takip edersiniz.... Diğer sorularınızın hepsini yanıtladım dikkatli okursanız bütün sorularınız yanıtlı... Ve evet belirttiğim fesih tarihi iş yeri kıdeminizi belirliyecek tarihtir, ihbar, kıdem tazminatınız, ücretli izin alacaklarınız bu tarihe göre hesaplanacak... Toplamda belirttiğim fesih tarihine göre 3 yıllık kıdeminiz varsa 42 günde ücretli izin ücretinizi alacak davasında talep edin.... Tabi alacaklarınızın hepsini belirsiz alacak davası olarak talep edin, dava dilekçesinde belirsiz alacak davasının nedenini şöyle yazın, bütün alacak kalemlerim fesih tarihindeki benim pozisyonumda çalışan işçinin maaşı üzerinden hesaplanması gerektiğinden ve bu bilgiyi bilmemiz mümkün olmadığından ve gene yemek yol vs. giydirilmiş bürüt ücretin hesabındaki ek kalemlerin maliyetini bilmediğimizden davamız belirsiz alacak davasıdır demeniz, faizin bütün alacağınız için dava tarihinden itibaren işlemesini sağlar... Tabi kıdem tazminatı için faiz her türlü fesih tarihinden işler...

0

Değerli hukukçu mrhaba,tekrar emeğinize teşekkürler.Ben dün sabah İŞKUR'a gittim ve KESİNLEŞMİŞ MAHKRMEME VE İSTİNAF kara belgelerini teslim edip başvurumu yaptım memur geriye dönük son 3 yılda 582 gün SGK primi var ancak işe iade alınırsanız 4 ay ( 120 gün ) işveren geriye dönük SGK ödemesi yapacağını dolayısıyla İŞKUR'un ödeme yapabileceğini benim işe iade olursam işletmenin geriye dönük bu 4 at'ı ödeyip ödemediğini e-devletten takip etmemi ve yatırdığını gördükten sonra İŞKUR'u arayıp öğrenmemi söyledi,size buradaki sorum işe iade alınırsam iade olmadan önce tarafıma yapılacak ödeme ile birlikte SGK priminide yatırmalarını hatırlatmam gerekir mi ?

Ayrıca avukatım eşim ve işe iade davalarına bakan arkadaşı dava kesinleşmiş dolayısıyla işletme,noter kanalıyla işe başlama talebimize olumlu cevap verirse 4 aylık boştan geçen süreyi ödeyecek ve bıraktığım şartlarda beni işe almak zorunda,almaz ise yapacağı ödeme 4 ay + 8 ay'a kadar ve 11 aylıkkrn işten çıkarıldığım ve işe almayacağı için fesih tarihim bu kararını bildirdiği tarih olacağı için KIDEM tazminatı talep etmemiz ve ödemeleride gerekiyor.Eşim ve avukat arkadaşımı bana söylediği alacak davası açmamıza gerek yok.Ayrıca işletmede başka benzer mahkeme sonuçlarıda gerçekleşti ve bana ödeyecekleri rakam kolaylıkla ödeyip benden kurtulmak isteyecekleri bir tutar.

Burada işletme açısından vermesi gereken karar sadece ,

İşe iade alalım,5175 tl X 4 ay boşta geçen tutar + 4 aylık geriye dönük SGK primi ödemek ve beni tekrar istihdam etmek mi ? yoksa işe iade almamak ve güncel fesih tarihi üzerinden muadili pozisyonun çalışanının mevcut giydirilmiş brüt ücreti ( örneğin 8000 tl )üzerinden min. 8000 tl X 4 = 32.000 + KIDEM TAZMİNATI 8000 tl ( boşta geçen zaman haricinde işe iade almama tazminatı 4 + kaç aylık ödeme yapmalıysa ? ) toplamda min 40.000 tl.ödemesi mi ?

Sizce de eğer ALACAK DAVASI açılması gerekmiyorsa veya işletme işe iade alır ya da almazsa yapması gereken ödemeler hususunda doğru bir özet çıkartmışmıyım ?

Zaman ayırıp deneyim ve bilgilerinizle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.

0

işe iade davası açtım kazandım. Fakat davayı 2019 yılında açtım.2022 yılında kazandım. 2019 yılındaki maaşım 4.000 ₺ idi. Şimdiki maaşım neye göre hesaplanacak acaba.

Avukatlara soru sormak için